- Det må være litt flaut, selv for en rik kjendiskokk, å la seg bruke på denne måten

Bragepris-vinner Morten Strøksnes slakter kokken Andreas Viestads lakseprogram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Litt over en måned etter at forfatter og journalist Morten Strøksnes (50) vant Brageprisen for «Havboka», med handling fra Skrova i Lofoten, sto kjendiskokk Andreas Viestad (42) i går og kokkelerte med oppdrettslaks på den samme øya i TV 2-matprogrammet «En bit av Norge».

Måten lakseoppdrett ble framstilt på i programmet har fått Strøksnes til å tordne. 

- Det må være litt flaut, selv for en rik kjendiskokk, å la seg bruke på denne måten. Hele programmet er reklame for oppdrettslaks, og bransjen har selvsagt betalt for hele greia. Manipulasjonen når over flommål i et kvasikritisk, svært iscenesatt innslag, der en ansatt i NIFES får snakke om omtrent de to eneste tingene rundt oppdrett som ikke er problematisk (antibiotikabruk og tungmetaller), skriver han på Facebook.

- Manglet kritiske spørsmål Strøksnes reagerer blant annet på at NIFES-forskeren Ingvild Eide Graff, som skulle snakke om eventuelle farer ved lakseoppdrett, «ikke fikk noen genuint kritiske spørsmål» av Viestad.

- Det er jo ingen med peiling som ikke innser at oppdrett har en lang rekke negative konsekvenser, ikke minst miljømessig. Og Viestad er ikke ubegavet. Han er bare villig til å la seg bruke av de som betaler ham. Lofoten er spesielt godt egnet for oppdrett fordi at det «kalde næringsrike havet fra Vestfjorden» skaper optimale forhold, ifølge Viestad og bransjefolka som leier ham gjennom programmet. Alle anlegg i Lofoten er siden i høst brakklagt, på grunn av utbrudd av den dødelige laksesykdommen ILA. Hvem skulle tro at et uskyldig matlagingsprogram i vakre omgivelser skulle kunne bli så korrupt? Gratulerer. Pføy, avslutter han Facebook-innlegget.

- Solgt ansiktet sitt Overfor Dagbladet utdyper Strøksnes at det ikke slik at han mener at Viestad burde laget en kritisk dokumentar i stedet for matprogram.

Men han slår fast at kokken selv går ut av matprogrammets rolle, i det han kaller et «kvasijournalistisk, pseudokritisk innslag, som virker som skreddersydd reklame».

- Hadde han ikke vært industriens ukritiske reklamemann hadde han funnet andre, relevante spørsmål rundt laks som mat. For eksempel at den inneholder stadig mindre sunn omega 3, og stadig mer usunn omega 6, fordi laksen, som opprinnelig er en imponerende rovfisk, er blitt vegetarianer, skriver han i en e-post.

Strøksnes skriver videre at Viestad har solgt ansiktet sitt til oppdretterne.

- Det får han nesten stå for. Men jeg skjønner at han synes det er litt flaut. Det hadde vært mer ærlig om han bare hadde stilt i en vanlig tv-reklame, kysset en oppdrettslaks og sagt «jeg heter Andreas Viestad, spis mer oppdrettslaks, det er så nydelig.» Viestad kan ikke få både i pose og sekk, og både selge seg til industrien, og beholde integriteten sin. Alle som ser programmet skjønner at det er snikreklame, der det gamle fiskeværet Skrova er en kulisse, og skaper inntrykk av at det er sammenheng og slektskap mellom oppdrett og kystfiske. Det er det ikke. Det er store og alvorlige interessekonflikter.   

- Det er et matprogram Andreas Viestad er uenig i kritikken fra Strøknes, mener han stilte kritiske spørsmål og understreker at «En bit av Norge» er et matlagingsprogram.

- Dersom vi hadde tatt opp alle problemstillingene til lakseoppdrett, så kunne det ha blitt et veldig interessant program. Men jeg er ikke sikker på om det fortsatt hadde vært et matprgram, sier Viestad.

Han forteller at akkurat denne episoden handlet om laks og helse, og hvordan man kan bruke hele fisken i matlaging.

- Når vi tar opp problemstillinger om helse, særlig dette med tungmetaller og antibiotika, som det har vært skrevet mye om, så oppfatter jeg at NIFES er et sentralt fagmiljø, sier han og legger til at han oppfatter forskningsinstituttet mer uavhenige enn det Strøksnes gjør.

 - De forsker først og fremst på dette med på helse, ikke på andre aspekter ved næringen. Så da jeg stilte spørsmål om ting som lus, svarte Ingvild Eide Graff rett og slett at dette var utenfor hennes kompetanseområde. Og det må jo være fair.

- Brukte sentralt fagmiljø - Hadde det vært bedre å finne en ekspert som hadde innsigelser og kritikk mot næringa og ikke bare tegnet et rosenrødt bilde?

- Når vi tar opp problemstillinger om helse, særlig dette med tungmetaller og antibiotika, som det har vært skrevet mye om, så oppfatter jeg at NIFES er et sentralt fagmiljø.

- Er det vanskelige å stille kritiske spørsmål når programmet blant annet er sponsa av Norsk sjømatråd og Lerøy?

- Jeg har ikke opplevd det.

Viestad sier at han er kritisk til både de som sier at næringa skal ture fram nærmest ubegrenset og de som mener at man skal gi opp all oppdrett - for den er kommet for å bli.

- Selv er jeg opptatt av at man skal ha et strengt regelverk, med større fokus på bærekraft, hvor vi løfter fram den beste driften og kvitter oss med den dårligste.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer