- Det må være litt flaut, selv for en rik kjendiskokk, å la seg bruke på denne måten

Bragepris-vinner Morten Strøksnes slakter kokken Andreas Viestads lakseprogram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Litt over en måned etter at forfatter og journalist Morten Strøksnes (50) vant Brageprisen for «Havboka», med handling fra Skrova i Lofoten, sto kjendiskokk Andreas Viestad (42) i går og kokkelerte med oppdrettslaks på den samme øya i TV 2-matprogrammet «En bit av Norge».

Måten lakseoppdrett ble framstilt på i programmet har fått Strøksnes til å tordne. 

- Det må være litt flaut, selv for en rik kjendiskokk, å la seg bruke på denne måten. Hele programmet er reklame for oppdrettslaks, og bransjen har selvsagt betalt for hele greia. Manipulasjonen når over flommål i et kvasikritisk, svært iscenesatt innslag, der en ansatt i NIFES får snakke om omtrent de to eneste tingene rundt oppdrett som ikke er problematisk (antibiotikabruk og tungmetaller), skriver han på Facebook.

- Manglet kritiske spørsmål Strøksnes reagerer blant annet på at NIFES-forskeren Ingvild Eide Graff, som skulle snakke om eventuelle farer ved lakseoppdrett, «ikke fikk noen genuint kritiske spørsmål» av Viestad.

- Det er jo ingen med peiling som ikke innser at oppdrett har en lang rekke negative konsekvenser, ikke minst miljømessig. Og Viestad er ikke ubegavet. Han er bare villig til å la seg bruke av de som betaler ham. Lofoten er spesielt godt egnet for oppdrett fordi at det «kalde næringsrike havet fra Vestfjorden» skaper optimale forhold, ifølge Viestad og bransjefolka som leier ham gjennom programmet. Alle anlegg i Lofoten er siden i høst brakklagt, på grunn av utbrudd av den dødelige laksesykdommen ILA. Hvem skulle tro at et uskyldig matlagingsprogram i vakre omgivelser skulle kunne bli så korrupt? Gratulerer. Pføy, avslutter han Facebook-innlegget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer