Offentlig debatt:

Det må være lov å være innvandrerkritisk uten å bli kalt rasist

Herbjørnsruds innlegg bidrar med lite positivt i samfunnsdebatten.

Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix
Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpixVis mer
Meninger

Spaltist

Amal Aden

er forfatter og samfunnsdebattant. Amal Aden er et pseudonym. Hun kom til Norge fra Somalia i 199, og debuterte som foratter i 2008.

Siste publiserte innlegg

Da var sommerferien 2017 over. Det er slutt på late dager på stranda med en pocketbok, og middager på en koselig lokal restaurant i Makrigialos på Kreta. Tilbake til hverdagen, med diskusjoner om norske verdier, økte spenninger i sosialmedia og grupperinger som hetser hverandre.

Etter å ha lest Dag Herbjørnsruds innlegg i Dagbladet onsdag 9. august, klarer jeg ikke å la være å engasjere meg litt igjen. Jeg vet ikke helt hva Herbjørnsruds mål med innlegget er, men etter min mening bidrar det lite positivt i samfunnsdebatten. Det bidrar heller til avstand og polarisering.

Jeg leser også i kommentarfeltene at noen mener at hans innlegg er noe av det beste som er skrevet i år, og at endelig er disse «mørkemennene» tatt. Hvorfor skal disse «mørkemennene» tas? Selv om vi ikke alle har samme mening, må ytringsfriheten stå høyt.

Hvem er rasist og hvem radikaliserer hvem? Jakten på innvandrer kritiske stemmer fortsetter. De skal stemples som kalde, hjerteløse rasister som har blitt radikalisert. Jeg oppfatter dette som en hersketeknikk for å kneble meninger man ikke liker eller er enige i. I sitt innlegg navngir Herbjørnsrud flere menn. Etter min mening er det stor forskjell på disse personene og det jeg oppfatter som rasister. Det må være lov å være innvandrerkritisk uten å bli kalt rasist. Det må lov til å ha en åpen debatt om innvandring uten å bli stemplet som radikalisert.

29. september 2016 skrev jeg en tekst om norske menn som blir radikalisert – «Nett-trollet er også et offer for radikalisering». Jeg navnga ingen, fordi de jeg hadde i tankene var «nett-trollene», de som ikke står frem med navn. Jeg var ikke ute etter verken Nils Rune Langeland, Halvor Fosli, Kjetil Rolness eller noen av de andre som Herbjørnsrud nevner.

Jeg fikk raskt høre i september at det var Kjetil Rolness jeg skrev om – det var det altså ikke. Jeg opplever Rolness verken som et nett-troll eller som en hatefull person. Jeg opplever han som en person som står for ytringsfriheten og som tør å ta til orde der andre ikke tør.

Som tidligere nevnt er jeg usikker på hva Herbjørnsruds mål med innlegget var, men jeg kjente i alle fall at min feriemodus plutselig var over.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.