Hittil har 40 prosent av studielånet blitt omgjort til stipend ved å fullføre normert antall studiepoeng. Med ny ordning vil man bare få omgjort 25 prosent til stipend om man ikke fullfører graden, skriver innsenderne. Foto: Shutterst
Hittil har 40 prosent av studielånet blitt omgjort til stipend ved å fullføre normert antall studiepoeng. Med ny ordning vil man bare få omgjort 25 prosent til stipend om man ikke fullfører graden, skriver innsenderne. Foto: ShutterstVis mer

Debatt: Studiefinansiering

Det må være lov å velge feil

Mange studenter begynner på et studie og bytter halvveis. Det kan være en styrke for det norske arbeidslaget. Vi utdanner folk med kompetanse på flere felt, som er rustet for et langvarig og fleksibelt arbeidsliv.

Meninger

Har du noen gang hørt en arbeidsgiver si: «Ja, dine gode karakterer og profesjonsutdanning er høyst relevant for stillingen. Jeg ser også på CVen din at du begynte på en bachelorgrad i økonomi, men byttet utdanning. Da er du ikke aktuell som kandidat for oss». Nei? Det har ikke vi heller.

Studenter er mennesker, altså feilbare, og i dagens kompliserte arbeidsliv er det ikke lett å stake ut en vei. Mange studenter begynner på et studie og bytter halvveis. Dette er en styrke for det norske arbeidslaget. Vi utdanner folk med kompetanse på flere felt, som er rustet for et langvarig og fleksibelt arbeidsliv.

I regjeringens forslag til statsbudsjett er det foreslått å knytte vilkår om fullføring av en hel grad for at man skal få omgjort deler av studielånet til stipend. I dag har 40 prosent av lånet blitt omgjort til stipend ved å fullføre normert antall studiepoeng, men med ny ordning vil man bare få omgjort 25 prosent til stipend om man ikke fullfører graden. Dette rammer mange studenter, og går på bekostning av kunnskapen framtidas arbeidsliv etterspør.

Vi reagerer på regjeringens behandling av studentene. Hvorfor anta at vi ikke tar kloke valg for egen fremtid? Når studenter skifter studie er det ikke fordi vi er late eller dumme. Det er gjennomtenkte og vanskelige valg. Å tro at pisk gjør hverdagen lettere for de mange av oss som har hatt tunge perioder, er feil. Med dette utformer Regjeringen politikk som om norske studenter var roboter, uten evne til fornuft.

Det hender at man velger feil, enten man er student eller politiker. I denne saken har regjeringen valgt feil. Dersom de ønsker et kunnskapssamfunn må de satse på studentenes evne til å ta kloke valg, ikke straffe dem!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.