Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV-drama: «Little Boy Blue»

Det meningsløse drapet som sjokkerte England: Rhys (11) var på vei hjem fra fotball­trening da draps­mannen kom syklende

Blir tv-serie.

DREPT: For ti år siden ble 11 år gamle Rhys Jones skutt og drept da han spilte fotball. Nå er historien om hva som skjedde blitt tv-drama. Video: ITV Vis mer

(Dagbladet): Klokka var halv åtte om kvelden den 22. august 2007. Rhys Jones var på vei hjem fra fotballtrening i Liverpool da en ung mann med hettegenser kom syklende. Han dro fram en pistol, avfyrte tre skudd mot to konkurrerende gjengmedlemmer, og forsvant. Han traff 11-åringen.

Halvannen time seinere ble Rhys Jones erklært død etter at ambulansepersonell hadde gjort alt de kunne for å redde ham.

Holde minnene i live

Det meningsløse drapet som sjokkerte England, er utgangspunktet for ITVs tv-drama «Little Boy Blue», som hadde premiere i England i går.

PÅ TV: Sonny Beyga spiller Rhys Jones, mens Sinead Keenan har rollen som moren hans Melanie, i tv-serien «Little Boy Blue». Foto: NTB Scanpix
PÅ TV: Sonny Beyga spiller Rhys Jones, mens Sinead Keenan har rollen som moren hans Melanie, i tv-serien «Little Boy Blue». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Rhys' foreldre, Melanie og Steve Jones sier til The Telegraph at de ser på serien som en måte å hedre sin sønn.

- Det er veldig viktig for oss, og for vår andre sønn Owen, å holde minnene i live, sier moren.

Serien på fire episoder er laget i samarbeid med foreldrene til Rhys Jones. Den starter med drapet og følger foreldrenes kamp om å få drapsmannen stilt for retten, skriver Livepoool Echo.

Dømt til livsstid

Seksten år gamle Sean Mercer ble tidlig utpekt som gjerningsmann, men politiet slet med å knytte de nødvendige bevisene til ham. Dette fordi Mercers venner hjalp ham å skjule sporene hans.

Først 16. desember 2008, etter en ni uker lang rettssak, ble Sean Mercer funnet skyldig i drap. Han var da blitt 18 år, og ble dømt til livstid, og minimum 22 år i fengsel.

Mannen bak «Little Boy Blue» er den Bafta-vinnende produsenten Kwado Dajan. Han har planlagt serien siden 2009.

- Det tok mange år og krevde mye research og samtaler med Mel, Steve og politioverbetjent Dave Kelly. De fortalte ærlig og åpent om det som hadde skjedd. Man trengte bare å tilbringe tid med dem for å se hvilken tragisk sak dette er. Drapet knuste familien og satte spor i Liverpool og i hele landet, sier Dajan til Liverpool Echo.

Dekker fortsatt bordet til sønnen

Serien er et portrett av hva som skjer med en familie etter å ha opplevd en slik tragedie.

Tapet av sønnen har i flere år preget familielivet og utfordret ekteskapet til Rhys foreldre Mel (51) og Steve (54).

Ifølge manusforfatter Jeff Pope, er det ekteparets kjærlighet for hverandre og deres eldste sønn Owen, som holder dem oppe.

I lang tid etter at sønnen døde dekket Melanie en plass til sønnen ved bordet når familien skulle spise middag.

- Melanie ville flytte fra huset. Hun ville komme seg vekk, men Steve følte at familien da forlot Rhys. Det var veldig vanskelig for dem, sier Pope til The Mirror.

Pope har også fortalt til avisa at Melanie fortsatt sliter med å sove om natta.

- Hun sover kanskje to til tre timer hver natt. Slik har det vært i ti år nå, sier han.

True Crime-bølgen

«Little Boy Blue» føyer seg inn i rekken av tv-serier som tar for seg virkelige hendelser. True crime har vært det store begrepet blant krimfansen de siste årene. Det startet med podcasten «Serial» og deretter HBO-dokumentaren «The Jinx», tok av med Netflix-serien «Making a Murderer», og rullet innover Norge med blant annet bøker om Scandinavian Star og Birgitte Tengs.

Men hva er grunnen til at disse skremmende historier fra virkeligheten er blitt så populære?

- Det er de siste årene at sjangeren er kommet til tv-seriene og podcaster. True crime er ingen ny bølge. Vår fascination for dette går langt tilbake i tid. True crime er en litterær sjanger som de fremste forfatterne i USA har drevet med lenge, sier forfatter og journalist Aslak Nore, som står bak krimbloggen OP-5 sammen med Asbjørn Slettemark.

Nore trekker fram «Med kaldt blod», skrevet av Truman Capote og «Bøddelens sang», skrevet av Norman Mailer, som han mener er verker innen sjangeren som står like sterkt i dag som på 60 og 70- tallet.

- Hva er det i mennesket som gjør at vi er interessert i dette?

- Er ikke menneskets sjel splittet mellom lys og mørke? Vi er interessert i det bisarre og grusomme, selv om vi kanskje ikke liker å innrømme det, sier Nore.