Det merkes at Amal gråter

Varsler og forfatter Amal Aden møter nå veggen - og blir frustrert.

FRIGJØRINGSKAMP: Amal Aden går i spissen, men andre somaliske kvinner og kvinner med minoritetsbakgrunn må følge på og reise seg og kreve respekt og likestilling. Det nye kvinneopprøret er etterlyst.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRIGJØRINGSKAMP: Amal Aden går i spissen, men andre somaliske kvinner og kvinner med minoritetsbakgrunn må følge på og reise seg og kreve respekt og likestilling. Det nye kvinneopprøret er etterlyst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HUN VAR ET gatebarn fra borgerkrig da hun kom fra Somalia til Norge i 1996. Hun banet seg inn i den norske integreringsdebatten med et brak med boka «Se oss. Bekymringsmelding fra en ung norsk-somalisk kvinne» i 2008.

Tre år og tre bøker seinere er Amal Aden fortsatt en varsler som det lyttes til. Men hun virker litt sliten, noe resignert. Hun føler at hun sier ifra uten å bli hørt.

Andre somaliske kvinner står heller ikke i kø bak henne. Årets alarm ville ha virket sterkere hvis Aden møtte opp på 8. mars sammen med 30 unge, somaliske kvinner som krever likestilling NÅ. Opprøret må vokse og synes.

I går kom uansett pamfletten «Det skal merkes at de gråter. Om likestilling blant somaliere i Norge». At ordene «likestilling» og «somaliere» står i samme setning, framstår nærmest som absurd når vi leser boka. Jeg er enig med Aden; for disse kvinnene er det ikke nye, spesifikke likestillingstiltak som trengs, men grunnleggende frigjøring og opprør fra tvang og kvinneundertrykkelse.

ALI HOLDER SEG med tre koner, er på utkikk etter den fjerde og har 17 barn! Nora er gift med en mann med tre andre koner. Han slår henne, men sier hun vil gjøre alt for å beholde mannen. Sagals ektemann følger henne til leger og tolker, etter at han har banket henne opp. Maryan, ei velutdannet kvinne, sier at kvinner må godta at de ikke er like mye verdt som menn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer