KLASSEKRIG: Som Warren Buffett (bildet) sa: Det pågår en klassekrig der ute, og det er min klasse, de superrike, som vinner, skriver artikkelforfatteren. Lucas Jackson / Reuters / NTB Scanpix
KLASSEKRIG: Som Warren Buffett (bildet) sa: Det pågår en klassekrig der ute, og det er min klasse, de superrike, som vinner, skriver artikkelforfatteren. Lucas Jackson / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Det mest ekstreme i dag er fortsatt kapitalisme

EU-toppene tømmer statskassene til fordel for bankene. Dette er ekstremisme.

Kommentator John Olav Egeland har resirkulert en av sine gamle artikler om «venstreekstremisme» i Dagbladet og illustrerer den kledelig med et bilde av Steigan og Allern fra 1975. Og en ting skal jeg gi ham rett i: de brillene og den vesten jeg hadde på det bildet var ganske ekstreme. Ellers preges artikkelen av at Egeland har blitt gammel og ikke har noe nytt å tilføre.

Det er kapitalismen som er ekstrem. I dag kastes titalls millioner mennesker ut i arbeidsløshet og nød. Spania har like mange arbeidsløse som Tyskland hadde i 1933. I Hellas er lønninger og pensjoner i fritt fall. Sjukehusene har ikke medisiner, desinfeksjonsmidler eller bandasjer. Mange sulter. EU-toppene tømmer statskassene til fordel for bankene. Dette er ekstremisme. Det er en politikk til fordel for bare 0,01 prosent, de superrike. Dette kan drive Europa ut i nye kriger eller fascisme. Den gjennomføres ikke av voldsromantikere, men av dannede og høyt utdannede mennesker.

Kapitalismen ødelegger klimaet på kloden og tømmer lagerressursene, til skade for framtidige generasjoner. Havene tømmes for fisk, ferskvannet blir en knapphetsressurs, og dyre- og plantearter utryddes i et vanvittig tempo. Den setter hundrevis av millioner menneskers liv og helse i fare. Aldri noensinne har rikdommene vært så skjevt fordelt som i dag. En sveitsisk studie viste at 147 multinasjonale selskaper kontrollerer 40 prosent av storkapitalen i verden, de fleste av dem kontrollerer både sentralbanker og regjeringer. Som Warren Buffett sa: Det pågår en klassekrig der ute, og det er min klasse, de superrike, som vinner. Det som virkelig er ekstremt er å gå inn for at denne superrike eliten skal få lov å fortsette med dette.

Norge dreper afghanere til glede for USA og det korrupte Karzai-regimet og vi deltok aktivt i krigen for å ødelegge Libya. Våre allierte i Libya var diktaturer som Qatar og Saudi-Arabia. Og NATOs og Norges infanteri i Libya var islamske jihadister, som nå gjør sitt beste for å innføre sharia og religiøst diktatur over hele Nord-Afrika. Det var de som væpnet terroristene i In Amenas. Det virkelig ekstreme i dag er å føre sånne kriger, som samtlige stortingsrepresentanter gikk inn for.

Hvis Egeland virkelig ønsker å bekjempe ekstremisme, har han hatt mye å ta fatt i. Sjøl er jeg moderat. Jeg ønsker å avskaffe dette barbariske kapitalistiske systemet så fort og fredelig som mulig og erstatte det med et fellesskapssamfunn der ingen kan berike seg på andre menneskers arbeid.

Pål Steigan. Foto: Ingrid Styrkestad
Pål Steigan. Foto: Ingrid Styrkestad Vis mer