KOMMENTARER

Det meste er nord

Tyskernes totale ødeleggelse av Finnmark og Nord-Troms er noe langt mer enn historie. Virkningene kjennes til denne dag.

KATASTROFE:  Wehrmacht brenner et hus. Da tyskerne trakk seg tilbake fra Øst-Finnmarks høsten 1944, brente de hjemmene og ødela levekårene for mer enn 70.000 mennesker. 

Foto:William Hakvaag/Lofoten Krigsminnemuseum
KATASTROFE: Wehrmacht brenner et hus. Da tyskerne trakk seg tilbake fra Øst-Finnmarks høsten 1944, brente de hjemmene og ødela levekårene for mer enn 70.000 mennesker. Foto:William Hakvaag/Lofoten Krigsminnemuseum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Kong Olav kalte brenningen av Finnmark den største katastrofen i norsk historie etter Svartedauen. Det hadde han dekning for. Da tyskerne trakk seg tilbake fra Øst-Finnmark høsten 1944, brente de hjemmene og knuste levekårene for mer enn 70000 mennesker. Det ble iverksatt tvangsevakuering under trussel om dødsstraff. Systematisk ble den brente jords taktikk benyttet for å hindre at noe brukbart falt i hendene på den framrykkende Røde armé. Tallene som viser de materielle ødeleggelsene er uhyggelige. 11000 bolighus gikk opp i flammene. Det samme skjedde med 4700 fjøs og uthus, 230 industribedrifter, 420 forretninger, 306 fiskebruk, 106 skoler og 21 sykehus og sykestuer. Veiene ble ødelagt sammen med 350 broer, kaier, båter, brønner og fyrlykter. Over 22000 telegrafstolper ble kuttet. Ti byer og tettsteder ble brent ned, herunder Alta, Hammerfest og Honningsvåg.

For en gangs skyld taler tallene. Finnmark og Nord-Troms skulle gjøres ubrukelig. Det skulle ikke være noe tilbake som viste at folket hadde bygd landet. Gjennom brannruinene marsjerte de tyske troppene mot nye stillinger i Lyngen i Troms. Kampene på Murmanskfronten var tapt og Finnmark skulle oppgis som et sted uten tegn på menneskelig aktivitet. Som ruin, aske og uendelig og hard natur. Metoden tilhører folkemordets arsenal. Ved å fjerne mulighetene for liv, arbeid og inntekt, legges grunnlaget for å styre historien i nye retninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer