Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener:

Det meste har blitt gjort feil etter utslippene ved Norsk Hydros gigantanlegg i Brasil

Hydros blindvei.

ILLE UTE: Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg. Foto: NTB Scanpix
ILLE UTE: Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Det er ikke Statoil som har størst og mest akutt behov for å bytte selskapsnavn. Norsk Hydro står med begge beina plantet i det giftige rødslammet ved gigantanlegget sitt i Brasil, og kunne trengt en ny start.

For her har det meste blitt gjort feil.

Natt til 17. februar falt 20 cm nedbør i området hvor verdens største alumiumsraffineri, Alunorte, ligger. I tida etterpå klaget naboene over rødfarge og vond lukt fra drikkevannet. pH-verdien i vannet ble av de lokale forurensningsmyndighetene målt til 10. Da saken sprakk i mediene, kastet administerende direktør Svein Richard Brandtzæg seg å flyet, besøkte de berørte naboene hvor selskapet delte ut vann og bisto med innleide leger.

Den behjelpelige, utstrakte hånden fikk likevel følge av et ganske annet budskap: dette måtte skyldes andre enn Hydro, sa Brandtzæg - og pekte på usikrede kloakkanlegg og andre lokale forhold. Selskapet benektet at det hadde vært lekkasje fra anlegget.

Så, etter to uker innrømmet plutselig Hydro at det hadde vært utslipp, men forsikret om at de hadde vært «kontrollerte». På spørsmål om hvorfor denne informasjonen hadde vært underslått i media, forsvarte selskapet seg med at de var blitt spurt om «ukontrollerte utslipp». Dette var noe annet.

Mon det.

Utslippene skjedde i forbindelse med et kraftig regnskyll, og de var ulovlige. Her rakner Hydros polemiske forsvar fullstendig. Akutt og ulovlig. Det høres nokså likt ut som ukontrollert. Kanskje også verre: et kontrollert utslipp som antakelig har forgiftet drikkevannet til folk - det er lite som kan toppe det i alvorlighetsgrad.

Da saken knapt kunne bli verre for Hydro, kom selskapet med en ny innrømmelse. De hevdet først at de «kontrollerte utslippene» ikke inneholdt farlige stoffer. Nå måtte de medgi at de ikke hadde helt oversikt over det som var sluppet ut.

Saken er svært alvorlig for Hydro. Anlegget har også tidligere blitt bøtelagt for utslipp, og håndteringen viser med all tydelighet at forholdene ved Alunorte ikke er under kontroll. Hydro gjorde en enorm investering da selskapet i 2010 overtok anlegget, det skulle sikre framtidig tilgang til råstoffer og være en pengemaskin. Anlegget produserte ifjor aluminium verdt 18,5 milliarder kroner. Produksjonen er nå halvert.

I denne situasjonen sitter selskapet i forhandlinger med statsadvokaten i Brasil for å gjenåpne hele anlegget. Det får de ikke uten forpliktelser om kraftige utbedringer.

Selskapet har skrytt av sin samvittighetsfulle forretningspraksis, og markedsført den som «The Hydro Way». Med forgiftning av naboene er det blitt en blindvei.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling