LEDER

Dagbladet mener:

Det meste har blitt gjort feil etter utslippene ved Norsk Hydros gigantanlegg i Brasil

Hydros blindvei.

ILLE UTE: Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg. Foto: NTB Scanpix
ILLE UTE: Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke Statoil som har størst og mest akutt behov for å bytte selskapsnavn. Norsk Hydro står med begge beina plantet i det giftige rødslammet ved gigantanlegget sitt i Brasil, og kunne trengt en ny start.

For her har det meste blitt gjort feil.

Natt til 17. februar falt 20 cm nedbør i området hvor verdens største alumiumsraffineri, Alunorte, ligger. I tida etterpå klaget naboene over rødfarge og vond lukt fra drikkevannet. pH-verdien i vannet ble av de lokale forurensningsmyndighetene målt til 10. Da saken sprakk i mediene, kastet administerende direktør Svein Richard Brandtzæg seg å flyet, besøkte de berørte naboene hvor selskapet delte ut vann og bisto med innleide leger.

Den behjelpelige, utstrakte hånden fikk likevel følge av et ganske annet budskap: dette måtte skyldes andre enn Hydro, sa Brandtzæg - og pekte på usikrede kloakkanlegg og andre lokale forhold. Selskapet benektet at det hadde vært lekkasje fra anlegget.

Så, etter to uker innrømmet plutselig Hydro at det hadde vært utslipp, men forsikret om at de hadde vært «kontrollerte». På spørsmål om hvorfor denne informasjonen hadde vært underslått i media, forsvarte selskapet seg med at de var blitt spurt om «ukontrollerte utslipp». Dette var noe annet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer