SUSAN FALUDI: Hun er ute med ny bok om kjønnsskifte, "In the Darkroom". Den er personlig og handler om hennes egen far. Foto: NTB Scanpix
SUSAN FALUDI: Hun er ute med ny bok om kjønnsskifte, "In the Darkroom". Den er personlig og handler om hennes egen far. Foto: NTB ScanpixVis mer

Det mørkeste rommet

Et av de siste tabuene er i ferd med å forsvinne - kjønnsskifte.

Kommentar

Stadig flere våger å ta konsekvensen av at de er født med feil kjønn. Ferske tall fra Storbritannia, som har 14 såkalte klinikker for kjønnsidentitet, viser en økning på flere hundre prosent de siste åra. Den største klinikken i London melder at pasienttallet er firedoblet på ti år. Data fra Norge viser at antall barn og unge som har søkt om kjønnsskifte er doblet de siste fem-seks åra.

Nå har den amerikanske feministforfatteren Susan Faludi kastet seg inn i debatten med ei bok som forteller historien om hennes egen far som ble kvinne. Faludi ble verdensberømt på 1990-tallet for sin rolle i kjønnsrolledebatten. I 1991 utga hun bestselgeren «Backlash, The War Agaist American Women» (på norsk i 1993 som «Det store tilbakeslaget»). I 1999 leverte hun bidraget til den andre siden av saken med boka «Stiffed. The Betrayal of the American Man» (på norsk i 2000 som «Snytt. Sviket mot mannen»).

Susan Faludis far har hatt flere identiteter. Da han/hun døde i 2015 i Budapest var det som Stefánie Faludi. I USA het han Steven Faludi og var en patriarkalsk og til dels voldelig far og ektemann. Han jobbet som fotograf og mørkeromsarbeider. Derav bokas tittel med dobbelt bunn, «In the Darkroom». Enda tidligere i livet var han jødisk Holocaust-overlever fra Ungarn med navnet István Friedman.

I åpningskapittelet forteller Susan Faludi om en e-post hun fant i innboksen i 2004 under emnet: Forandringer. Avsenderen var hennes far og meldingen startet slik: «Kjære Susan. Jeg har interessante nyheter til deg. Jeg har bestemt at jeg har fått nok av å etterlikne den aggressive machomannen som jeg aldri har vært inni meg.» Som vedlegg fant hun en rekke fotografier av faren før og etter operasjonen på et sykehus i Thailand. Undertegnet: «Kjærlig hilsen fra din forelder, Stefánie».

Forelderen er 76 år ved kjønnsskiftet. Stefánie får besøk i Budapest av den datteren hun knapt har sett på et kvart århundre - omtrent like lang tid som er gått siden Susan Faludi utga feministboka «Backlash». Personen med den nye identiteten flørter intenst med tradisjonelle kvinneklisjéer og den type kjønnsstereotypier som datteren alltid har bekjempet: «Du skriver om ulempene ved å være kvinne, men jeg har bare oppdaget fordeler,» sier hun.

I motsetning til tidligere Faludi-bøker er dette alt annet enn et kampskrift. Riktignok refererer hun til den amerikanske debatten om transkjønnethet, kjønnsskifte og erotikk. Men sannsynligvis fordi historien er så dypt personlig, blir den mer av en utforskning om identitet generelt og om årsakene til å endre sin identitet. Spørsmålet som kanskje aldri blir besvart er hvem som kommer ut av mørkerommet og hvem som forblir der.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.