Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det motsatte av depresjon er ikke å være glad

Folk søker ikke hjelp i tide fordi de ikke vet de er syke.

DEPPA: Ikke litt trist. Syk.   Foto: Jeppe Carlsen / Scanpix Danmark
DEPPA: Ikke litt trist. Syk. Foto: Jeppe Carlsen / Scanpix Danmark Vis mer
Meninger

Ordet depresjon har på mange måter mistet kraften etter at det har kommet inn i dagligtale. En skjebne den deler med autisme, schizofreni og OCD, som henholdsvis brukes som synonymer for nerdete, inkonsekvent, og pertentlig. En del av folk med disse diagnosene skulle nok virkelig ønske de bare var nerdete, inkonsekvente eller pertentlige, for å si det mildt. «Han er litt deppa» brukt om en fyr som er litt lei seg. Det fører nesten til at folk ikke egentlig vet hvordan depresjon ser ut.

Det motsatte av depresjon er nemlig ikke å være glad. Det er å være vital. Å ha initiativ. Å sprudle litt av Solan-aktig vigør over livet og dagens gjøremål.

Et av de bedre forslagene jeg har sett var å omdøpe depresjon til noe bedre. «Hjerneskorpioner» for eksempel. Jeg støtter forslaget. At folk ikke oppdager og søker behandling for sykdommen fører til enorme kostnader både for individ og samfunn. Dette er milliarder av kroner. Psykiske lidelser koster oss 70 milliarder årlig, og angst og depresjon koster aller mest. Depresjon er vår nye «folkesykdom». Og den er, som så mye annet, lettere å behandle og greiere å stå av om den bare tas tidlig nok. Depresjoner kan oppstå omtrent som alvorlig influensa, den kommer, slår deg ut, og så rister du det av deg etter en stund, om du ikke er blant de meget få som dør. Eller de kan være som revmatisme eller diabetes: Kroniske og livsvarige som krever omlegging av livsstil og medisinering for å hindre at symptomene blusser opp.

Om du en dag våkner opp med sykdommen depresjon kan det hende du ikke engang legger merke til at det er depresjon du har. Plutselig er alt vanskelig. Du har ikke lyst til å snakke med noen. Du greier ikke konsentrere deg på jobben, og inni hodet ditt begynner en liten stemme å fortelle deg at du ikke duger til noen ting. Du begynner å grue deg til å ta telefoner fordi du er sikker på at personen i andre enden vet hvor lite verdt du er. Du vet det med sikkerhet. Så blir du kronisk forkjøla. Du er bare ikke trist. Du finner ingen glede i noen ting. Hjernen drar opp tanker om alt du gjorde feil helt siden barnehagen og kverner over det. Du vet kanskje at du ikke har noen grunn til å være lei deg, så prøver å kjefte deg selv til å ta deg sammen. Uten hell.

Rent fysisk beveger du deg kanskje saktere. Det nedsatte immunforsvaret blir ikke noe bedre av at du mister appetitten, eventuelt begynner å oksespise. Så sover du noen timer mer hver dag. Eller våkner klokka tre om morgenen for så å ligge der og tenke på hva slags forferdelig menneske du er. Kognitivt går alt tregere også. Stemmen inni hodet ditt forteller deg hvor dum du er, og den har litt rett, depresjon senker evnen til abstrakt tankegang.

Til slutt ligger du der på sofaen med kronisk influensa, totalt forandret døgnrytme, uten evnen til å gjøre enkle matteoppgaver og uten glede over å snakke med familien. Du har gått opp eller ned 15 kilo eller plutselig utviklet alkoholisme eller sluttet med en tidligere altoppslukende hobby. Og, du tror ikke du er syk når de første hintene av selvmordstanker kommer. Du tror bare du er lat og udugelig.

På skolen lærer vi hva vi skal gjøre med symptomene på kjønnssykdommer. Vi vet at dersom man får kjempehøy feber, blod i avføring eller sår som nekter å gro så er det på tide å ta en tur til legen. Men mentalhygiene er ikke allmennkunnskap på samme måte. Og det koster liv: Mellom 6000 og 8000 mennesker er årlig i kontakt med helsevesenet etter selvmordsforsøk. Altfor mange klarer det.

Å gripe inn tidlig i depresjoner er alfa og omega. Det kan snu sykdomsforløpet før man treffer bunnen, forhindre selvmord, forkorte depresjonen, og spare milliarder for samfunnet. Men, først må de syke faktisk vite at det er syke de er. Så de kommer seg til legen litt brennkvikt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media