Det mulige og det virkelige

Diskusjonsinnlegg om grunnlagsproblemer i historiefaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK:

Øystein Sørensens nye bok bør føre til samfunnsdebatt.

En teoribok i historiefaget er en sjeldenhet og må hilses velkommen. Professor Sørensens provoserende synspunkter bør føre til debatt.

Boka er ikke relevant bare for historikere, den inneholder påstander og en virkelighetsforståelse som hvis de medfører riktighet, vil ha konsekvenser for de fleste samfunnsfagene.

I de to første kapitlene av boka gir Øystein Sørensen eksempler på bruk av kontrafaktiske hypoteser - altså læren om hva som kunne ha skjedd - fra verdens- og norgeshistorien. Det er i grunnen bare det siste kapitlet eller om lag 30 sider som er av interesse for metodedebatten.

Den tyske invasjonen er det eksemplet som benyttes oftest, hvis «Blücher» ikke hadde blitt stoppet i Drøbaksundet, er det mulig at kongen og regjeringen hadde blitt arrestert og at de ikke hadde svart nei på det tyske ultimatumet. Hvor sannsynlig er dette? I filosofien gjelder grunnregelen at det er ugyldig å slutte fra mulighet til virkelighet. Det eneste som er gyldig, er å slutte fra virkelighet til hva som muliggjorde den. Når historikeren skal forklare hvorfor regjeringen sa nei, er én forklaring skuddene fra Oscarsborg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer