Det naturlige utvalg

Alle var begeistret for den, men ytterst få hadde faktisk lest den: Charles Darwins bok «Om artenes opprinnelse» ble i går kåret til tidenes viktigste bok. Og hundre norske professorer kan vel ikke ta feil?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bokklubben Dagens Bøker lanserte i går sitt nye kulturbibliotek, en abonnementsserie med klassiske ikke-skjønnlitterære verk, hentet fra en liste over «tidenes 100 viktigste bøker». Denne er sammensatt på basis av hundre inviterte professorers personlige Ti på topp, og omfatter et tverrsnitt av kulturhistorien samt pensum til grunnfag i idéhistorie: fra Adorno til Zapffe, fra Platon til Arne Næss. Øverst troner altså Darwin. I nyoversettelse av Knut Johansen, etter originalutgaven fra 1859.

Darwin fikk over 30 stemmer, og er dermed foreslått av en tredjedel av professorene. Resten hersket det større uenighet om - de bøkene som fikk tre stemmer eller flere er med på lista. Blant dem som ikke fant nåde hos andre enn én professor var «Mastering the art of French Cooking» og «Skotsk whisky i fortid og nåtid», foreslått av henholdsvis professor i sosiologi Gudmund Hernes og professor i historie Øystein Sørensen.

Fire kriterier

- Vi ga fire kriterier: bøkenes litterære verdi, deres innflytelse i samtid og ettertid og at de fremdeles er lesbare. Dessuten: con amore, personlige favoritter, sa kulturbibliotekets redaktør, Alf van der Hagen, som var begeistret for professorenes evne til å se sporten i prosjektet, og til å ta sitt formidlingsansvar på alvor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer