- Det neste blir vel Spice Girls

Knut Holmann, Thomas Giertsen og Dorthe Skappel i juryen for Brageprisen? Dette er ikke utenkelig, skal Brage-stiftelsen følge britenes eksempel. Les smånytt om litteratur ute og hjemme!

Knut Holmann, Thomas Giertsen, Gøran Sørloth og Dorthe Skappel i juryen for Brageprisen, side om side med Karin Fossum? Dette er slett ikke utenkelig, skal Brage-stiftelsen følge britenes eksempel. Valget av juryen til Whitbread-prisen, en av de mer prestisjetunge litteratur-utmerkelsene i Storbritannia, har fått kunstskjønnere til å sette sin afternoon tea i halsen, ifølge The Independent.

I fjor var modellen og skuespilleren Jerry Hall blant de utvalgte. Foruten krimforfatteren Minette Walters er det i år en gullvinner i roing fra Sydney-OL, en stand up-komiker, en kommentator av hesteveddeløp på TV og en programleder for et kjendis-sladreprogram à la «God kveld, Norge». Juryformannen er Tim Rice, parhest med musikal-kongen Andrew Lloyd Webber og tekstforfatter til sangene i filmen «Løvenes konge». Martyn Goff, formann i juryen til erkerivalen Booker-prisen, har kommet med følgende hjertesukk: - Hva blir det neste? Spice Girls?

NRK P2 lar lytterne være prisjury, og offentliggjorde i går de nominerte til sin romanpris. Jonny Halberg, Einar O. Risa, Per Petterson, Trude Marstein, Jon Fosse og debutanten Aage Borchgrevink er de utvalgte. Seks P2-lyttere skal lese alle disse romanene, og diskutere seg fram til resultatet over åpen mikrofon. Resultatet blir å høre på radio 27. januar.

New York-senator Hillary Clinton tropper snart av som De forente staters førstedame. Hun er i fred med å skrive sine memoarer, og budrunden blant forlagene er i full gang. Så langt er fru Clinton tilbudt 70 millioner kroner for sitt liv og levnetsløp i bokform, og det er ventet at utgiverne vil grave enda dypere i lommeboka for å sikre seg kontrakten. Dermed ligger Hillary Clinton an til å overgå pave Johannes Paul II, som fikk i overkant av 77,5 millioner kroner for sine memoarer.

Også James Joyces «Ulysses» avstedkommer store summer. Et viktig kapittel av denne romanen gikk onsdag under hammeren for hele 14 millioner kroner hos auksjonshuset Christie's i New York. Rekordsummen til tross, budgiveren Edward Maggs synes han gjorde litt av et kupp da han handlet på vegne av Irlands nasjonalbibliotek. - Manuskriptet er veldig viktig, og jeg synes dette kjøpet er et flott symbol på Irlands nye selvtillit, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Her hjemme tar forfatterne hevn over avisanmelderne. I Forfatterforeningens medlemsorgan «Forfatteren» får avisene gjennomgå, og en rekke forfattere bedømmer avisenes litteraturkritikk med anmeldelse og terningkast. De fleste får karakterer midt på treet, og herværende avis får en treer. Einar O. Risa mener at forfattere og journalister er like hårsåre når det gjelder kritikk. - Jeg var på radio med Eva Bratholm i går, og fikk følelsen av å møte en snurt forfatter som ikke liker anmeldelsen. Det var i grunnen en slående likhet, sier «Forfatteren»-redaktøren til Dagsavisen.