Anmeldelse: Fontaines D.C. - «Skinty Fia»

Det neste store

Fontaines D.C. har gitt ut tre album på tre år, og blir stadig bedre og mer spennende.

TIL ØYA: Irske Fontaines D.C. kan oppleves på Øyafestivalen 11. august. Det kan godt bli et varig sommerminne om de lever opp til forventningene fra albumet «Skinty Fia». Foto: Partisan Records
TIL ØYA: Irske Fontaines D.C. kan oppleves på Øyafestivalen 11. august. Det kan godt bli et varig sommerminne om de lever opp til forventningene fra albumet «Skinty Fia». Foto: Partisan Records Vis mer
Publisert

ALBUM: Irske Fontaines D.C. har hatt en sjelden rask karriereklatring. I løpet av tre album på like mange år har de gjort seg såpass bemerket at de på andre forsøk fikk en Grammy-nominasjon i rock-kategorien (for «A Hero's Death» fra 2020) som det andre irske bandet i historien. Gjett hvilket annet band som har hatt æren – og har vunnet en rekke ganger? Det er selvfølgelig U2!

Medlemmene i Fontaines D.C. møttes på college i Dublin, og bandet ble dannet i 2017. Debutalbumet «Dogrel» kom i 2019. Bandet burde normalt sett vært i startfasen, i stedet klarer de å innbille oss at de for lengst er vel etablert som band. Så imponerende er Fontaines D.C.! Torsdag 11. august kan du høre dem på Øyafestivalen – om du har vært så heldig å sikre deg billett.

Løftes fram

I sin utgave nummer 300, for mai, lister det britiske musikkmagasinet Uncut opp de 300 beste albumene de siste 25 åra. Der har andrealbumet «A Hero's Death» klart å smyge seg med, på ei liste som toppes av Gillian Welch, Bob Dylan og – på topp – David Bowie.

Det sier litt om den superraske veien fra debut til suksess for det irske bandet, som måtte legge til et D.C. (for Dublin City) da det viste seg at det fantes et annet band i Los Angeles med navnet The Fontaines. Bandet er for øvrig oppkalt etter en rollefigur i «The Godfather». Johnny Fontaine, som igjen skal være basert på Frank Sinatra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer