PRESIDENTEN:  Petro Porosjenko stemte søndag i det ukrainske presidentvalget. Han ble valgt i et mobiliseringsvalg for et enhetlig Ukraina.  Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
PRESIDENTEN: Petro Porosjenko stemte søndag i det ukrainske presidentvalget. Han ble valgt i et mobiliseringsvalg for et enhetlig Ukraina. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Det nødvendiges triumf

Det var ingen feiring etter at Petro Porosjenko ble valgt til president i Ukraina på søndag. Men valget av Porosjenko var helt nødvendig.

Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det var ikke entusiasmen som gjorde at den 48 år gamle sjokoladeemilliardæren Petro Porosjenko ble valgt til president i Ukraina. Det var mer en pliktfølelse. Uten en president med et klart politisk mandat ville Ukraina fortsette å seile sin egen sjø, uten kaptein, og knapt nok et ror. Det var en virkelighet velgerne valgte å si nei til. Valget ble et mobiliseringsvalg for et enhetlig Ukraina. Det var voksent gjort i et land der det foregår en borgerkrig, og der trolig rundt 45 pro-russiske separatister ble drept i harde kamper om kontrollen av flyplassen i Donetsk i går. For selv om valget ble et rungende ja til Ukrainas enhet fortsetter krigen mot utbryterne. Porosjenko lovte på søndag at oppgjøret med saparatistene i øst ikke «vil ta uker, men timer».

DET ER OGSÅ LITE å være entusiastisk for i Ukraina om dagen. Det er mye og hardt arbeid som må til for å gjenreise landet som ligger i politiske ruiner. Økonomien ligger i ruiner etter en revolusjon som lammet det store landet i Europa i flere måneder. I hovedstaden Kiev okkuperer fortsatt bander av ukrainske nasjonalister flere hoteller, og har tatt over flere etasjer uten å betale for seg. Revolusjon er også lovløshet, og ingen myndighet har så langt tatt jobben med å sette på plass disse militante gruppene, som med sin bruk av vold tross alt ble revolusjonens helter. Helter har det med å gjøre som de vil, der de ennå går rundt i sine kamuflasjeuniformer, synlig væpnet med sine kniver, i det som en gang var en munter pressebar befolket av travle journalister. Hva annet de har av våpen, vet ikke jeg, og heller ikke hotellets vaktmannskap. Sånn er nå en gang revolusjoner.

DET UKRAINSKE folket gjorde en moden politisk handling da de samlet seg om en kandidat. Men Ukraina har alltid hatt modnere velgere enn ledere. De to siste presidentene, Viktor Justsjenko go Viktor Janukovitsj, har begge vært katastrofer for sitt land. Begge to var splittende, mer enn samlende, men fra hver sin side, den «orajsne» Justsjenko med sin base i vest, og banditten og valgfuskeren Janukovitsj med sin base i øst, der opprøret fortsetter. Begge brukte de presidentembetet til å berike seg selv og sin familie. Spørsmålet er hvordan Porosjenko, som har sittet i regjeringen til både Justsjenko og Janukovitsj, vil styre. Vil han gjøre den systemendringen han lovte i valgkampen der hans slsgord var «en ny måte å leve på»? Vil han gjøre alvor av sitt krav om å bekjempe korrupsjonen? Vil han skape arbeidsplasser, slik han også lovte i valgkampen, og viste til sin suksess som forretningsmann?

PETRO POROSJENKO er født utenfor den kosmopolitiske havnebyen Odessa sør i Ukraina. Men hans politiske base er Vinnytsja der han styrer byen med sine sjokoladefabrikker og er dens største arbeidsgiver. Her er lønnene høyere enn gjennomsnittet, og nettopp entrepenøren Porosjenko var mannen mange stemte på søndag. Den nye ukrainske presidenten støttet opprøret mot Janukovitsj helt fra det begynte i slutten av november i fjor. Porosjenko vil dra Ukraina nærmere EU, men han er ikke den hardkokte nasjonalisten slik revolusjonens voldelige helter er. Moskvas påstand om at de nye makthaverne i Kiev er nasjonalister og fascister ble dessuten ettertrykkelig parkert av velgerne på søndag. Presidentkandidatene til Høyre Sektor og Svoboda, som begge kan anklages for å ha fascistiske sympatier, fikk til sammen to prosent av stemmene Det gjør det vanskelig for Kreml å demonisere de nye makthaverne i Kiev, selv om det dør pro-russiske opprørere i Donetsk og Lugansk.

DEN NYE UKRAINSKE presidenten lovte at det første han skulle gjøre hvis han ble valgt var å reise til opprørsfylkene i øst. Trolig var det derfor pro-russisk milits tok kontroll over flyplassen i Donetsk mandag, for å hindre at Porosjenko skulle vise seg i Donetsk, og snakke direkte til folket der. Nå er opprørerne slått tilbake med store tap. Uten russiske innblanding i øst er opprørerne trolig sjanseløse. Porosjenkos problem er imidlertid at hver drepte separatist kan bli en martyr. Det væpnete opprøret i øst må selvsagt slås ned. Men for å lege sårene må det gjøres med mest mulig dialog, og minst mulig vold.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.