Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det norske ansvar

Ingress

Meninger

Edward Snowden brøt reglene i sin jobb som overvåker. Han tok ut kopier av dokumenter som viste hvor totale NSA og USAs muligheter for overvåking har vært. Telefontrafikk i en rekke land har blitt masseovervåket. Ledere i allierte land skal ha blitt telefonavlyttet. Men de første forsiktige beklagelsene kom ikke før meldingene om at selv Angela Merkel var blitt avlyttet, samtidig som det kom stadig flere på at også amerikanere flest måtte leve under NSAs overvåkingsregime. Amerikanerne gjorde det fordi de kunne gjøre det. Etterretnings-tjenester vil alltid fristes til å ta i bruk alle muligheter i de teknologier de rår over.

Men USA er ikke det eneste landet med svin på skogen. Alle land driver med etterretning, og mange land bytter etterretning med hverandre. Et av de landene heter Norge. The Guardian viser til dokumenter der det skilles mellom de fem nærmeste samarbeidspartner, «de fem øyne», og en større gruppe på «ni øyne» der ytterligere fire samarbeidsvillige land til er med. I materialet går det fram at Norge er et av dem. Norge har drevet avlytting for NSA i 60 år og de gjør det fortsatt. På et tidspunkt skal mer enn 70 prosent av E-staben i realiteten ha blitt lønnet av amerikanerne, melder NTB. Samarbeidet er fortsatt nært og tillitsfullt.

Vi kan ikke vite akkurat hva Norges samarbeid går ut på nå. Det sies at systemet skal være slik at nordmennene selv først går igjennom det materialet de samler inn, før de så velger hva som skal sende videre til USA. Men jo bedre man samarbeider, jo mer sender man rimeligvis videre. Deltar Norge i digital avlytting og registrering, er det enorme mengder informasjon som samles inn. Så mye informasjon kan vanskelig siles og vurderes manuelt og i detalj før den sendes videre.

Dagens digitale verden ligger til rette for overvåkning, kikkhullene kan være bygget inn i programmene. Det betyr at vi må få en bred debatt om hvilken grad av overvåking demokratier kan tåle. Vi må også diskutere Norges ansvar. At alle lands etterretningstjenester er tjent med samarbeid, betyr ikke nødvendigvis at befolkningen i de samme landene er tjent med det samme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media