Mona Juul

Det norske ekteparet i Spielberg-film

Først ble Oslo-avtalen med ekteparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen i sentrum et Tony-vinnende skuespill i New York. Nå kommer filmen produsert av Steven Spielberg.

FILMATISERING: Den 29. mai kommer Steven Spielbergs nye storsatsing om Oslo-avtalen, hvor blant annet den norske diplomaten Mona Juul portretteres i en stor rolle. VIDEO: Vegard Kvaale, Johannes Worsøe Berg, Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): I september 1993 så hele verden at Israels statsminister, Yitzhak Rabin og PLO-leder Yasir Arafat håndhilste foran USAs president, Bill Clinton, utenfor Det hvite hus da Oslo-avtalen ble undertegnet. Tida før dette var preget av særdeles intense og hemmelige forhandlinger ledet av daværende Fafo-leder Terje Rød-Larsen og ektefellen og diplomat Mona Juul.

SPILLER MONA JUUL: Den kjente britiske skuespilleren Ruth Wilson spiller Mona Juul i den nye HBO-filmen om Oslo-avtalen. Foto: Jordan Strauss/Invision/AP
SPILLER MONA JUUL: Den kjente britiske skuespilleren Ruth Wilson spiller Mona Juul i den nye HBO-filmen om Oslo-avtalen. Foto: Jordan Strauss/Invision/AP Vis mer

28 år seinere er Oslo-avtalen filmatisert. Samtidig har konflikten mellom Israel og palestinerne blusset opp igjen og gjort HBO-filmen, som har premiere 29. mai, desto mer aktuell.

Ettersom Norge nå har en plass i Sikkerhetsrådet, har Juul, som FN-ambassadør, igjen vært særdeles involvert i situasjonen.

Fin påminnelse

- Jeg kan ikke si noe om filmen som sådan for den har jeg ikke sett eller hatt noe med å gjøre. Men når vi nå står i en situasjon med voldsutøvelse og krigstilstand mellom palestinere og israelere, kan det være fint å bli minnet på behovet for at partene kommer sammen rundt forhandlingsbordet og snakker sammen, i stedet for å sende raketter og bomber og skader sivilbefolkningen, sier Juul til Dagbladet.

Hun sitter inne i FN-delegasjonens elegante lokaler i New York. Et rom er rigget opp som et provisorisk studio hvor Juul sitter under de digitale møtene i Sikkerhetsrådet.

DIGITALE MØTER: Her sitter Mona Juul når hun møter i Sikkerhetsrådet på vegne av Norge under pandemien. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
DIGITALE MØTER: Her sitter Mona Juul når hun møter i Sikkerhetsrådet på vegne av Norge under pandemien. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

Det er tydelig at hun helst vil snakke om fredsarbeidet Norge gjør i Sikkerhetsrådet og ikke om Hollywood-glamoren den nye filmen innebærer.

Kjente skuespillere

I 2016 ble Oslo-avtalen til teaterstykket «Oslo», skrevet av J.T. Rogers og regissert av Bartlett Sher. Skuespillet fikk strålende anmeldelser da det ble satt opp i New York. I 2019 ble det også satt opp på Det norske teatret.

Nå har de to laget en film som kommer på HBO-29. mai.

Den britiske skuespilleren Ruth Wilson, som blant annet er kjent fra krim-serien «Luther» med Idris Elba, skal spille Mona Juul. Mens skuespilleren Andrew Scott, som blant annet spilte i den britiske serien «Sherlock» med Benedict Cumberbatch, spiller Terje Rød-Larsen. Hollywood-legenden Steven Spielberg er blant produsentene.

FN: Derfor mener FN-ambassadør Mona Juul Norge er en god kandidat for FN-plass. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet TV Vis mer

Det hele startet for over ti år siden da Juul og Rød-Larsen hadde barn på den samme skolen i New York som den prisbelønte regissøren Sher. De kom i snakk og i 2016 - før premieren på skuespillet - fortalte han til Dagbladet at han syntes historien ekteparet fortalte om Oslo-avtalen, var som skapt for et drama.

- Utrolig mye drama

Juul husker godt de intense forhandlingene.

- Det var utrolig mye drama fordi det var så mye som sto på spill for begge parter. Du hadde et lederskap i PLO, som satt i Tunis, og som Israel overhodet ikke anerkjente som noen de kunne forholde seg til. For dem var PLO en terroristorganisasjon, som det var forbudt for israelere å treffe. For PLO var Israel den ultimate erkefienden, som de hadde bekjempet med alle mulige midler, forteller Juul.

AMBASSADØR: Sammen med sin ektemann Terje Rød-Larsen spilte hun en nøkkelrolle under de hemmelige forhandlingene som førte til Oslo-avtalen. Her fra hennes tid som ambassadør i Tel Aviv. Foto: Dagbladet.
AMBASSADØR: Sammen med sin ektemann Terje Rød-Larsen spilte hun en nøkkelrolle under de hemmelige forhandlingene som førte til Oslo-avtalen. Her fra hennes tid som ambassadør i Tel Aviv. Foto: Dagbladet. Vis mer

Juul og Rød-Larsen spilte så en helt sentral rolle med å bringe partene sammen.

- Det var veldig komplisert. Det vi gjorde i Oslo - for å si det litt enkelt, var å bringe representanter for PLO og Israel sammen, sier Juul.

Det var veldig mye som sto på spill for begge sider.

- Den israelske forhandleren sa: «Dersom det blir kjent at jeg har kontakt med PLO, må den israelske regjeringen gå av». Det var litt det samme fra PLOs side. Derfor måtte alt gjøres i hemmelighet. Det måtte overhodet ikke komme ut noe sted at dette faktisk skjedde, sier Norges FN-ambassadør.

Roet gemyttene

Hun forteller om et forhandlingsrom fylt av en anspent atmosfære.

- Når det kom til punkter i forhandlingene hvor det var spent og anstrengt, løp de ut av rommet og sa: Dette går ikke. Dette er håpløst, forteller Juul.

- Hvordan oppfattet du din egen rolle oppi dette?

- Det var litt å prøve å roe gemyttene og få de til å holde litt igjen. Kanskje få de til se at det ikke er sikkert motparten mener akkurat det de sier, men har noe å gå på i forhandlingene. Det handler om å gå litt imellom. Samtidig var vi veldig opptatt av at det var partene selv som skulle gjøre dette. Det hjelper ikke selv om du har et USA med på laget som kan bruke gulrot og pisk. Du må ha politisk vilje på begge sider, sier Juul.

- Den perfekte kombinasjonen

Da Dagbladet intervjuet Sher i 2016, sa han «Terje er den veldig engasjerte og kreative tenkeren som ikke følger reglene. Han er ivrig og sjarmerende. Mona er en absolutt profesjonell diplomat som følger reglene. Den fantastiske og perfekte kombinasjonen av de to, gjorde Oslo-prosessen mulig».

Er det en god beskrivelse av dere?

- Haha. Det er vel kanskje noe i det. Vi har litt ulike kvaliteter. Det er nok riktig. Vi kom fra forskjellige steder. Yrket mitt er å være diplomat. Han kom fra Fafo, sier Juul.

TERJE RØD-LARSEN: Andrew Scott spiller Terje Rød-Larsen i den nye filmen. Foto: AP Photo/Chris Pizzello
TERJE RØD-LARSEN: Andrew Scott spiller Terje Rød-Larsen i den nye filmen. Foto: AP Photo/Chris Pizzello Vis mer

- Sher sa også «En ting er å forstå israelere og palestinere, men ingen er så vanskelige å forstå som nordmenn».

- Haha. Ja de hadde ganske morsomt da de lagde teaterstykket, tror jeg. Det er ingen tvil om at det er viktig å forstå partene hvis man skal spille en sånn rolle. Evnen til empati og det å kunne sette seg inn i andres situasjon er helt avgjørende. Det mener jeg det er mulig å gjøre uten å ta side, sier Juul.

Kommenterer ikke Epstein

I fjor høst måtte ektemannen, Terje Rød-Larsen, gå av som president for tankesmia International Peace Institute (IPI) i New York etter avsløringer i Dagens Næringsliv av hans forbindelser til sexforbryteren og milliardæren Jeffrey Epstein. Avisa skrev også om hvordan Epstein blant annet brukte millioner på en spesialoppsetning av skuespillet i om Oslo-avtalen i New York i mai 2017.

- Hvor skadelig er denne forbindelsen til Epstein?

- Det har jeg ingen kommentar til. Det har ingenting med meg å gjøre, eller min jobb, svarer Juul kontant og vrir seg litt i stolen.

Hun har bare kommentert ektemannens forbindelse til Epstein én gang i DN i desember i fjor.

INGEN KOMMENTAR: Norges FN-ambassadør, Mona Juul, vil ikke kommentere ektemannens forbindelser til den avdøde sexforbryteren og milliardæren Jeffrey Epstein. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
INGEN KOMMENTAR: Norges FN-ambassadør, Mona Juul, vil ikke kommentere ektemannens forbindelser til den avdøde sexforbryteren og milliardæren Jeffrey Epstein. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ikke hatt noen kjennskap til økonomiske forhold mellom Epstein, IPI eller min mann. Jeg viser til det min mann har sagt til IPIs styre, at det var en alvorlig feilvurdering å ta opp et personlig lån fra Epstein. Jeg kunne ikke ha vært mer enig, skrev Juul i en epost til avisa.

Ikke mislykket

Selv vil FN-ambassadøren aller helst snakke om det arbeidet Norge gjør i FNs sikkerhetsråd. Den siste tida har hun og andre diplomater jobbet døgnet rundt for å bidra til å roe ned konflikten mellom Israel og palestinerne og redde liv. Etter elleve dager med vold og sammenstøt, klarte partene å bli enige om en skjør våpenhvile.

- Det er kjernemandatet i Sikkerhetsrådet å håndtere krig og fred og ta tak i denne type konflikter, som har et potensial til å spre seg, sier FN-ambassadøren.

- Når vi ser situasjonen i dag, var Oslo-avtalen mislykket?

- Jeg har sagt i snart 30 år at det aldri er noe galt i å prøve å bringe partene sammen rundt forhandlingsbordet og forsøke bli enige om en avtale - slik de faktisk ble. Så er problemet med fredsavtaler ofte når den skal iverksettes. Og vi ser jo nå de tragiske konsekvensene av at partene ikke etterlever det de er blitt enige om.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer