ENIG MED FOLKET: Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen er helt enig med folket som mener at Munchs arv er for viktig til å bli forvaltet av Oslos politikere. Foto: Lars Eivind Bones
ENIG MED FOLKET: Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen er helt enig med folket som mener at Munchs arv er for viktig til å bli forvaltet av Oslos politikere. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Det norske folk vil ta Munch fra lokalpolitikerne

Over halvparten av Norges befolkning mener Munchs arv er for viktig til å bli overlatt til Oslos lokalpolitikere. Det gleder Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen.

(Dagbladet): 52 prosent av de spurte mener Edvard Munchs arv er for viktig til å bli avgjort av Oslos politikere. Det kommer fram i en spørreundersøkelse gjennomført av Cint på vegne av Dagbladet.

I undersøkelsen fikk 1041 personer fra hele landet si sin mening.

14. desember stemmer Oslo bystyre høyst sannsynlig nei til Lambda, men kun 17 prosent mener det er riktig at Oslos politikere bør få siste ord i saken om Munch-museets framtid.

Folkets røst gleder Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen.

- TENKER FOR SMÅTT: Munch-forfatter Ketil Bjørnstad mener staten må gripe inn. Foto: Lars Eivind Bones
- TENKER FOR SMÅTT: Munch-forfatter Ketil Bjørnstad mener staten må gripe inn. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Jeg syns det er bra at så mange mener at Munchs samling er for viktig til å overlates til kommunalpolitikk, sier Munch-Ellingsen til Dagbladet.

- Patetisk Stående blant Munchs verker på museet på Tøyen snakker hun fortvilet om den politiske prosessen rundt arven en av verdens største malere testamenterte til Oslo kommune.

- Det blir patetisk når det blir en prinsippavgjørelse å legge ned Lambda-prosjektet. Det er pinlig. Datteren min hadde besøk fra Japan av en Munch-interessert venninne. Den japanske jenta opplevde det som en nedtur da hun fikk se dette Munch-museet på Tøyen.

• Les også: Dette klarer ikke Norge

- Hør på ekspertene Munch-Ellingsen håper i det lengste at Oslos politikere vil snu i saken.

- Jeg syns politikerne skal legge bytuvikling til side, og tenke Munch for Munchs egen sak og arv. De må høre på det faglige miljøet hvor majoriteten støtter Lambda, sier hun.

FORSTÅR MISTILLIT: Høyres stortingsrepresentant Olemic Thommessen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORSTÅR MISTILLIT: Høyres stortingsrepresentant Olemic Thommessen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Sten Stenersen sr., sønnen til den svært kjente kunstsamleren Rolf Stenersen, mener undersøkelsen viser at folket forstår alvoret i saken.

- Jeg er helt enig. Saken er i realiteten alt for stor til at Oslo kommune alene skal kunne ta en avgjørelse.

• Les også: Nytt museum på Tøyen vil ødelegge for lokalbefolkninga

- Angår hele verden Stenersen får støtte av Ketil Bjørnstad. Han er forfatter av en dokumentarroman om Munch, og mener staten absoloutt bør gripe inn.

 - Munch angår hele Norge, og også verden. Oslo kommune har helt siden Munch døde vist at de ikke kan håndtere den generøse gaven han ga dem. De har tenkt altfor smått fra begynnelsen av, noe Arbeiderpartet har et stort ansvar for. Museet som ble bygd er for lite, og det har ikke blitt brukt nok penger, sier Bjørnstad.

Frykter framtida Munch-ekspert Ina Johannesen er klokkeklar i sin fordømmelse av det politiske rotet rundt Munchs arv.

- Munch valgte å gi sin arv til Oslo kommune. Med det påla han Oslo by et stort ansvar, men han ga dem også en unik mulighet. Jeg er enig med folket, dette er en nasjonal og internasjonal kulturarv, og for stort til å bli avgjort som en lokalpolitsk sak, sier hun, og frykter konsekvensene:

- Rotet som nå har oppstått fører til at man kan miste tidsvinduet som prosessen så langt har lagt opp til, og som er kritisk for å iverate Munchs arv på en forsvarlig måte.

Forstår folket Det har flere ganger blitt foreslått å samle Munchs arbeider i Nasjonalgalleriet, som også har en betydelig samling. Da ville Munchs arv blitt et statlig anliggende - som stortingspolitikerne måtte tatt stilling til.

Olemic Thommessen sitter i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget for Høyre, og er ikke overrasket over folkets mistillit.

- Det er en følge av mye rot og fram og tilbake i Oslo, noe Frp først og fremst må ta ansvar for.

- Er du enig med folket?

- Jeg er enig i at saken angår hele Norge, men det er mange kommuner som forvalter nasjonale skatter, så det tror jeg man må leve med. Jeg har sånn sett tillit til lokale politikere, men det er klart at det politiske miljøet i Oslo må tåle kritikk for håndteringen av denne saken, svarer stortingsrepresentanten.