Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det norske gnierpartiet

Hadia Tajik bør ta seg en tur til Polen og se hvordan splittede familier lever.

IKKE VERDT DET: «Ingen penger kan veie opp for et ekteskap uten mann, og en barndom uten far,» skriver artikkelforfatteren til Hadia Tajik (bildet). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
IKKE VERDT DET: «Ingen penger kan veie opp for et ekteskap uten mann, og en barndom uten far,» skriver artikkelforfatteren til Hadia Tajik (bildet). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Det er nye koster i regjeringskorridorene, og enkelte får uimotståelig trang til å markere seg med friske initiativer. Arbeiderpartiets Hadia Tajik har plukket seg ut som et lett mål: Polakker som «eksporterer» norsk barnetrygd og kontantstøtte til Polen. Fra nå av skal ytelsesnivået tilpasses polske forhold. Polakkene har det fra før ikke lett her i landet. Altfor mange av dem har opplevd sosial dumping, rasisme, lønns- og overtidssvindel, ubetalte feriepenger, manglende arbeidskontrakter, ofte nedverdigende boforhold eller invalidiserende arbeidsulykker. Å snakke morsmålet i ubetalt lunsjpause kan for noen bety oppsigelse.

Nå skal polakkene i tillegg straffes for at de har kone og unger i hjemlandet. Vil de få dyppet lillefingeren i det norske honningfatet, bli de nødt til å hente dem til Norge. Tajik føler her, ifølge Opinion Perduco, ryggstøtte hos 61 prosent av det norske folk. Inntrykket som skapes i mediene er at de polske familiene lever i sus og du på de norske ytelsene.

Henryk E. Malinowski.
Henryk E. Malinowski. Vis mer

Hadia Tajik bør imidlertid ta seg en tur til Polen og se hvordan disse splittede familiene lever. Sko, klær, elektronikk, varene på IKEA, vaskepulver, dopapir, medisiner, skolemateriell og bensin koster ofte like mye som i Norge. Hun bør også reflektere rundt det at familielivet der mannen jobber i Norge, er ofte alt annet enn en dans på roser. Kvinnene og barna blir sterkt preget av atskillelsen og savnet etter mannen og faren, som ikke kan gi dem den daglige kjærligheten og omsorgen de var vant til før pappaen dro nordover «etter brød».

Konene har hendene fulle med barneoppdragelse og arbeid i hjemmet, ofte er de helt alene om det. Familiene er sammen kanskje én eller to ganger i året. Skilsmisser, brutte forhold, oppløsning av familier, barn som havner på skråplanet, er ikke sjeldent prisen de betaler for å ønske seg et bedre liv i Polen.

For disse familier blir norsk barnetrygd en fattig kompensasjon for alle de ulempene ved det traumet å måtte oppholde seg i to land - i årevis. Disse ytelsene brukes ofte til dekning av reiseutgifter til Norge, betaling for barnepass, barnas aktiviteter, gode klær og sko, lærebøker eller legeutgifter. Men ingen penger kan veie opp for et ekteskap uten mann, og en barndom uten far.

Norge nyter godt av å ha de ca. 150 000 polakkene. Gjennom sitt forbruk skaffer de nordmenn arbeidsplasser, holder renten nede og skaper økonomisk vekst. Norge bør derfor vise at det er et rettferdig, sjenerøst og solidarisk land. Polakkene har gjennom ærlig arbeid tjent inn i både barnetrygd og kontantstøtte. Det er deres penger. Hvis disse ytelsene skulle kuttes ned med en gang de krysser Norges grense, vil dette rett og slett være utrolig smålig. Da må Arbeiderpartiet vurdere å skifte navn.

Følg oss på Twitter
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media