Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Kosthold

Det norske kostholdet og elefanten i rommet

Matindustriens skruppelløse profittjag driver produksjonen av ultra-prosesserte matvarer med redusert næringsverdi.

USUNT: Brus, pizza, boller, pølser. Ultra-prosesserte matvarer med redusert næringsverdi er designet for å få oss til å overspise, mener artikkelforfatteren. Foto: Dan Petter Neegaard / 
<span style="background-color: initial;">NTB Scanpix&nbsp;</span>
USUNT: Brus, pizza, boller, pølser. Ultra-prosesserte matvarer med redusert næringsverdi er designet for å få oss til å overspise, mener artikkelforfatteren. Foto: Dan Petter Neegaard / NTB Scanpix  Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige fredag var det igjen duket for Helsedirektoratets årlige pressekonferanse, der utviklingen i norsk kosthold presenteres. Helseministeren snakket engasjert om Norges forpliktelse til å re54sere død av ikke-smittsomme sykdommer med 25 prosent innen 2025, sykdommer som i stor grad kan forebygges via kosthold. Både fagpersoner fra ernæringsmiljøet og representanter for matindustrien var på plass. Til stede var også den store elefanten i rommet.

ERNÆRINGSBIOLOG: Marit Kolby Zinöcker.
ERNÆRINGSBIOLOG: Marit Kolby Zinöcker. Vis mer

Det ble som vanlig rapportert om hva vi spiser av ulike råvaregrupper, som kjøtt, fisk, korn, melk, frukt og grønt. Vi spiser fortsatt for mye kjøtt. Turen gikk til næringsstoffer, og vi spiser fortsatt for mye karbohydrater i form av sukker. Visstnok spiser vi også for mye mettet fett.

Blant matforsyningsstatistikk og forbrukerundersøkelser er det noe som mangler. Hvor er statistikken over nordmenns inntak av ultra-prosesserte matvarer? For folk flest spiser ikke lenger råvarer, de spiser produkter laget av matindustrien. Det er utviklingen i norsk kosthold, og den store endringen de siste tiår.

Matindustriens skruppelløse profittjag driver produksjonen av ultra-prosesserte matvarer med redusert næringsverdi – mange av dem designet for å få oss til å overspise. Brus, pizza, kjeks, boller, pølser, margarin og pulvermat er eksempler – listen er lang. Personer som spiser ultra-prosessert mat blir overvektige i langt større grad enn de som har et råvarebasert kosthold – en sammenheng som nå vises i vitenskapelige studier.

Produsentene av tungt markedsført helseskadelig mat gjemmer seg bak individets ansvar for egen helse. Retorikken klinger hult når sykdommer forårsaket av overvekt herjer kloden vår som saktegående katastrofer. Skal vi snart snakke om elefanten i rommet? Skal vi snart snakke om at matindustrien må reguleres?

Det jobbes med avtaler om reduksjon av salt og mettet fett, men rapsolje gjør ikke ultra-prosessert mat sunnere. Skal folk flest gjøre smartere valg i matveien, må disse valgene framstå som de mest attraktive. Dersom vi skal nå målet om sykdomsreduksjon, må det gjøres modige politiske tiltak av Høybråtenske dimensjoner. Ultra-prosessert mat må skattlegges hardt og sunne råvarer subsidieres tilsvarende.

Jeg ser det ikke komme. Jeg ser bare den store elefanten, i auditoriet til Helsedirektoratet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!