DEBATT

Debatt: Kosthold

Det norske kostholdet og elefanten i rommet

Matindustriens skruppelløse profittjag driver produksjonen av ultra-prosesserte matvarer med redusert næringsverdi.

USUNT: Brus, pizza, boller, pølser. Ultra-prosesserte matvarer med redusert næringsverdi er designet for å få oss til å overspise, mener artikkelforfatteren. Foto: Dan Petter Neegaard / 
NTB Scanpix 
USUNT: Brus, pizza, boller, pølser. Ultra-prosesserte matvarer med redusert næringsverdi er designet for å få oss til å overspise, mener artikkelforfatteren. Foto: Dan Petter Neegaard / NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Forrige fredag var det igjen duket for Helsedirektoratets årlige pressekonferanse, der utviklingen i norsk kosthold presenteres. Helseministeren snakket engasjert om Norges forpliktelse til å re54sere død av ikke-smittsomme sykdommer med 25 prosent innen 2025, sykdommer som i stor grad kan forebygges via kosthold. Både fagpersoner fra ernæringsmiljøet og representanter for matindustrien var på plass. Til stede var også den store elefanten i rommet.

Det ble som vanlig rapportert om hva vi spiser av ulike råvaregrupper, som kjøtt, fisk, korn, melk, frukt og grønt. Vi spiser fortsatt for mye kjøtt. Turen gikk til næringsstoffer, og vi spiser fortsatt for mye karbohydrater i form av sukker. Visstnok spiser vi også for mye mettet fett.

Blant matforsyningsstatistikk og forbrukerundersøkelser er det noe som mangler. Hvor er statistikken over nordmenns inntak av ultra-prosesserte matvarer? For folk flest spiser ikke lenger råvarer, de spiser produkter laget av matindustrien. Det er utviklingen i norsk kosthold, og den store endringen de siste tiår.

Matindustriens skruppelløse profittjag driver produksjonen av ultra-prosesserte matvarer med redusert næringsverdi – mange av dem designet for å få oss til å overspise. Brus, pizza, kjeks, boller, pølser, margarin og pulvermat er eksempler – listen er lang. Personer som spiser ultra-prosessert mat blir overvektige i langt større grad enn de som har et råvarebasert kosthold – en sammenheng som nå vises i vitenskapelige studier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer