KOMMENTARER

Narkotika:

Det norske narkotikamarkedet er overmodent for aggressiv statlig regulering

En markedsbasert ruspolitikk for en markedsvennlig regjering.

Laber endringsvilje: Vi forstår ikke narkotikamarkedet. Her fra en politirazzia i Fristaden Christiania i København. Foto: Frank Karlsen
Laber endringsvilje: Vi forstår ikke narkotikamarkedet. Her fra en politirazzia i Fristaden Christiania i København. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du bor i Norge og vil «vedlikeholde en bred, ukentlig diett med sigaretter, alkohol, cannabis, amfetamin, kokain og opioider», må du i følge Bloomberg sette av tjue prosent av en norsk snittmånedslønn.

Det er dyrt, men ikke dyrest. Langt ifra. I 2018 rykket Norge opp til 6. plass på «Vice»-indeksen - Bloombergs forsøk på å beregne hvor i verden det koster minst å ruse seg på regelmessig basis, justert for inntektsnivået.

I fjor krøp vi innenfor topp 20, nå nærmer vi oss pallen over land der lasten er billigst. Til sammenlikning må du ut med over halvparten av inntekten for den ukentlige rus-kassen hvis du bor i USA.

Selv om indeksen kaller rusbruk en last, tar den ikke stilling til moralske spørsmål knyttet til dopet eller skadeomfanget produktene gir. Bloombergs indeks er et «rent økonomisk mål» på markedene for rusmidler.

Det er et sårt savnet perspektiv i rusdebatten - både her hjemme og globalt. Uavhengig om indeksen er treffsikker eller ei: Den minner oss på at det finnes et enormt marked for rusmidler, og at narkotikabruk påvirkes av helt konvensjonelle markedskrefter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer