Det norske teatret kutter millioner

Ansatte må gå.

MÅ KUTTE: Direktør Astrid Rødsand presenterte to innsparingsmodeller overfor sine ansatte i dag. FOTO: LARS EIVIND BONES
MÅ KUTTE: Direktør Astrid Rødsand presenterte to innsparingsmodeller overfor sine ansatte i dag. FOTO: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):  Det Norske Teatret sliter økonomisk. I dag formiddag la en arbeidsgruppe fram en spareplan for de ansatte. Her presenteres to sannsynlige innsparingsmodeller. Den ene krever at teatret kutter 10 millioner kroner i lønnsutgifter. Den andre nøyer seg med sju millioner.

— Ansatte må gå. Vi vil prøve å få til dette ved naturlige avganger, og vil strekke oss i det lengste for ingen skal bli sagt opp, men det vil bli vanskelig å unngå oppsigelser, sier teaterdirektør Astrid Rødsand til Dagbladet.

Rødsand vil ikke nå spekulere i hvor mange årsverk som må kuttes. I dag har teatret ca. 230 ansatte.

— Det er mennesker som rammes her, så det er klart dette er trist. Men selv om det ikke er noe hyggelig, må vi først og fremst tenke på organisasjonen.

240 millioner i oppussing
Det Norske Teatret har tapt penger de seineste to åra og har nå et akkumulert underskudd på 7,6 millioner kroner. Dette må de dekke inn de neste to åra.

Teatret omsatte for 160 millioner kroner i fjor, men sliter med utgifter til pensjon og lønn. Tre fjerdedeler av teatrets kostnader er lønnskostnader.

Samtidig står selve teaterbygningen i Oslo sentrum foran et stort vedlikeholdsarbeid. Over de neste 20 åra må den pusses opp for ca. 240 millioner kroner.

— Bygningen var helt ny i 1985, men nå begynner alt å bli gammelt på en gang. Derfor får vi denne store utgiften nå.

Rødsand understreker at teatret i gjennomsnitt har brukt 8,7 millioner på vedlikehold og investering siden år 2000.

Uklart hvem som går
Den framlagte spareplanen skal nå på høring til de ansatte med frist 6. mai. 11. mai skal styret bestemme hvilken av de framlagte innsparingsmodellene man vil følge.

Den ene går ut på å kutte lønnsutgiftene med 10 millioner kroner og fortsette med dagens repertoar. Den andre foreslår å kutte lønnsutgiftene med sju millioner kroner samtidig som egenproduksjonene på den minste scenen legges ned.

Når styret har tatt sin beslutning, blir det opp til Rødsand og teatersjef Vidar Sandem å iverksette innsparingstiltakene.

— Det er for tidlig å si noe om hvilke stillinger vi vil kutte. Vi må lage en ny organisasjonsmodell og se hvem som er nødvendig i denne.

Ytterligere to innsparingsmodeller går ut på å gjøre repertoaret henholdsvis litt og mye mer kommersielt, men Rødsand tviler på at styret vil velge noen av disse.

Dagens Næringsliv skrev nylig om hvordan teatersjef Sandem i stor grad har benyttet seg av frilansere i stykkene sine, mens halvparten av de fast ansatte skuespillerne ved teatret bare hadde én ny rolle i fjor. Rødsand vil likevel ikke kritisere Sandem for pengebruken.

— Dette har noe skyld i underskuddet, men det er ikke avgjørende. Vi må også kunne være konkurransedyktige, og da må slikt som dette til. Dessuten kan én produksjon spilles lenge og man kan samtidig ha prøver på neste års stykke, så det at man bare spiller i ett stykke betyr ikke nødvendigvis at man er uvirksom resten av året.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer