- UTE AV KONTEKST: Dette er serien det norske vikingmiljøet reagerer på. På tross av at de sa ja til å gjøre opptakene, føler de seg ført bak lyset av produsenten Hanne Nabintu Herland. Serieskaperen selv nekter for anklagene. Video: Youtube /Herla... Vis mer

Det norske vikingmiljøet føler seg misbrukt og lurt av Hanne Nabintu Herland

Nettserieprodusent Hanne Nabintu Herland vurderer på sin side å gå til søksmål.

(Dagbladet): - Det gjør vondt å se ansiktene våre klippet inn i denne herskerfolkpropagandaen, skriver vikingtidsentusiast Vibeke Koehler i et langt kronikkinnlegg på Facebook.

Hun sikter til den nye nett-tv-serien «Fryktløse Nordmenn», produsert av den profilerte religionshistorikeren, forfatteren og samfunnsdebattanten Hanne Nabintu Herland.

VIKINGDOKU: Hanne Nabintu Herland driver nettstedet The Herland Report, og har laget vikingserien «Fryktløse nordmenn». Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
VIKINGDOKU: Hanne Nabintu Herland driver nettstedet The Herland Report, og har laget vikingserien «Fryktløse nordmenn». Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

«Fryktløse Nordmenn er TV serien som hyller vikingtid og norsk ekspansjon, kristningen av Norge og vår storhetstid», heter det i programomtalen.

Herland har ikke svart på Dagbladets gjentatte henvendelser torsdag, men hun har publisert et langt skriv på nettstedet sitt, «The Herland Report». Der forsvarer hun seg og stiller seg helt uforstående til kritikken fra Koehler og vikingmiljøet. Hun skriver at hun også vurderer å gå til injuriesøksmål.

- Brukt og lurt

Historieformidleren Vibeke Koehler og en rekke meningsfeller står bak kronikken «Fryktløse nordmenn?» hvor de distanserer seg fullstendig fra opptakene de sa ja til å delta i i fjor sommer.

De 11 personene som er gått sammen om å kritisere Herland er svært aktive i det norske vikingmiljøet, og forteller i innlegget om hvordan Herland ba om tillatelse til å filme dem under den populære kulturhistoriske samlingen «Gudvangen vikingmarked» i fjor.

REAGERER: Denne scenen reagerer vikingentusiastene spesielt sterkt på. «Hvordan kan vi nordmenn bli mer fryktløse i møte med andre kulturer?», spør Herland i klippet. Folkene som er filmet hevder at de ikke visste hva de sa ja til. Foto: Skjermdump / Youtube
REAGERER: Denne scenen reagerer vikingentusiastene spesielt sterkt på. «Hvordan kan vi nordmenn bli mer fryktløse i møte med andre kulturer?», spør Herland i klippet. Folkene som er filmet hevder at de ikke visste hva de sa ja til. Foto: Skjermdump / Youtube Vis mer

Det var Natt&Dag som først omtalte saken. Dagbladet har vært i kontakt med Koehler, som ikke ønsker å uttale seg på grunn av «stor mediepågang». Hun henviser til Facebook-innlegget.

Opptakene var til «en dokumentar Herland produserte», skal vikingentusiastene ha blitt forklart, men først i september i år fikk deltakerne se resultatet av hva de var med på. Vikingmiljøet reagerte sterkt, og føler seg brukt og lurt av Herland:

- Ingen i vikingmiljøet i Norge ønsker å assosieres med Herland og hennes høyrevridde fryktretorikk. Opptil flere av deltakerne i videoen gir uttrykk for at de føler seg lurt, de fikk ikke vite hva opptakene skulle brukes til, og de er frustrerte og sinte over å ha blitt misbrukt på denne måten, skriver en kvinne som er aktiv i miljøet, Stine Helen Skår, på Facebook.

- Nulltoleranse

Ifølge Koehler tok de, på grunn av Herlands politiske synspunkter, sterke forbehold i forkant av filmingen.

«Betingelsene vi stilte var at opptakene av oss ikke skulle brukes i noen form for fremmedfiendtlig, rasistisk eller politisk propaganda.»

Slik gikk det ikke, mener artikkelforfatterne, som skriver at de protesterer «vilt mot å bli brukt som et bilde på krig og fiendskap».

- Vi jobber med historieformidling. En av grunnene til at vi liker det, er at miljøet rundt har nulltoleranse for rasisme og diskriminering av alle slag. Her møtes faktisk mennesker fra hele verden i felles samarbeid og interesse, sier Koehler.

Nabintu Herland: - Straffbart

Herland skriver selv at hun ser på kronikken til Koehler og hennes meningsfeller som «grovt misvisende». Hun hevder også at kritikken er skrevet før episoden ble publisert.

- Vibeke Koehler har framsatt grove løgner og alvorlige injurierende påstander mot min person, og hun formidler løgn og usannheter, skriver hun.

- I det utsendte skrivet demoniseres jeg på en så løgnaktig måte at jeg krever en uforbeholden beklagelse fra Koehler, ellers vil det vurderes et privat injuriesøksmål mot Vibeke Koehler, som har en strafferamme på 2 års fengsel, fortsetter hun.

Ifølge datostempler på YouTube og Facebook er «Fryktløse nordmenn» publisert 17. september, og kronikken til Koehler publisert 21. september.

Programmet har ifølge Herland fått tittelen «Fryktløse Nordmenn» fordi «nordmenn definitivt trenger å oppmuntres til å bryte løs fra janteloven og den knugende konsensustrangen i Norge».

Ifølge Store norske leksikon ble ærekrenkelser (injurier) avkriminalisert ved straffeloven fra 1. oktober 2015.

«Det kan fortsatt i visse tilfeller straffes etter bestemmelsene om privatlivets fred, men skal nå primært avbøtes ved erstatningssøksmål og ikke straff.», skriver SNL.