Det nye Hollywood?

Det er ikke lenger pinlig å være tv-slave.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Jeg hadde lyst til å skrive om mine egne familieforhold, om en fyr som må i terapi fordi moren hans er i ferd med å ta knekken på ham. Men det er jo ingen som gidder å se på en tv-forfatter som sliter, og derfor la jeg historien til et mafiamiljø i stedet, fortalte mannen bak «The Sopranos», David Chase, til Salon.com i fjor.

DERMED FIKK VI overvektige, brutale og familieorienterte Tony Soprano, hans frustrerte frue Carmela og intelligente Dr. Melfi. Vi fikk også paranoide Paulie, den rolige rådgiveren Silvio og den manipulerende moren, Livia Soprano.

«\'The Sopranos\' er sannsynligvis den viktigste populærkulturelle begivenheten som har skjedd i USA de siste 25 åra», skrev The New York Times etter sesongavslutningen i 1999.

Resten er tv-historie.

-  De siste åra har mye av den mest spennende og nyskapende filmtenkningen skjedd på tv, mener Dagbladets film- og dvd-anmelder Eirik Alver.

Han mener endringen er et resultat av at tv-produksjonenes økonomiske rammevilkår har forandret seg. TV-kanalen HBO, som har «Sopranos», «Sex og singelliv» (1998- 2004) og «Seks fot under» (2001- 2005) på samvittigheten, er en reklamefri betalkanal. Det gir programskaperne en frihet de store reklamefinansierte kanalene ikke har. De kan tillate seg å gå mye lenger når det gjelder for eksempel vold, sex og banning. Og i motsetning til filmskaperne frykter de ikke at en høy aldersgrense kan spolere billettsalget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer