Det nye kunstnerstrøket på Alexander Kiellands plass

De siste åra har området rundt Helvetes forgård vokst fram som et av de mest fortettede og varierte kunststrøkene i Oslo.

ROM FOR KUNST: Etter at Ila hybelhus låste dørene for godt i 2015, har det staselige, men tidligere belastede huset over den travle rundkjøringen på Aleksander Kiellands plass gjenoppstått som et senter for kunstnere. 75 atelierer er gjort tilgjengelig, foreløpig på midlertidig basis. 
FOTO: ARVE RØD
ROM FOR KUNST: Etter at Ila hybelhus låste dørene for godt i 2015, har det staselige, men tidligere belastede huset over den travle rundkjøringen på Aleksander Kiellands plass gjenoppstått som et senter for kunstnere. 75 atelierer er gjort tilgjengelig, foreløpig på midlertidig basis. FOTO: ARVE RØDVis mer

Helvetets forgård ble Ila hybelhus – eller Ila pensjonat, alt ettersom – kalt, da det sto på som verst. Inntil for få år siden var det staselige gule huset som dominerer bylandskapet på Alexander Kiellands plass, et temmelig sørgelig skue. Nedslitt, og hjem for de mest herja rusavhengige i byen, var bygget blitt et problem for nærområdet.

Alexander Kiellands plass var i seg selv et forsoffent strøk, før en stor oppjustering av området rundt årtusenskiftet gjorde det mer attraktivt for boliger og næringsvirksomhet.

Gamle Ila pensjonat, opprinnelig bygd som «hjem for ubemidlede kvinner» i 1921, gikk derimot fra å være krisesenter, flyktningmottak og rusinstitusjon for kvinner, til å bli en erstatning for det gamle mannsherberget Kroghen, med påfølgende overdoser på gangen og et miljø røft nok til at Jo Nesbø kunne bruke det som bakgrunnsmateriale i en av sine krimhistorier.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

6 MÅNEDER*

Påskekupp

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6mnd) når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

Prøveperiode*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6måneder) (99kr/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.