Det nye landslaget

DET BLIR VEL SOM Å BANNE i kirka og spise ribbe i moskéen på samme dag, men jeg sier det likevel: jeg er ikke så begeistret for plata til Röyksopp.

Synes du Röyksopp fortjente flere MTV-priser? - si din mening!

Det hjelper ikke at P. Diddy og Jamie Olivier digger dem, «Melody A.M.» har støvet ned i hylla mi siden dagen den kom ut. Jeg tilhører nemlig dem som foretrekker band med minst én gitarist. Ikke går jeg på klubb heller. Og dersom du mot formodning skulle se meg på dansegulvet, bør du sende meg rett til behandling for akutt alkoholforgiftning.

MEN JEG LIKER SVEIN Berge og Torbjørn Brundtland. Disse to jordnære nordlendingene som aldri har tatt av, til tross for en internasjonal oppmerksomhet vi ikke har sett maken til siden a-has glansdager. Röyksopp har aldri sagt «vi skal bli større enn Madonna». De husker alle årene som undergrunnsmusikere, da hverken musikkjournalister, kronprinser eller tv-kokker brydde seg et døyt. Og de vet at gårsdagens MTV Europe Music Awards var et fesjå, som handlet mer om røde løpere og lettkledde damer enn om musikk. Men for å sitere Svein Berge: «man går i bursdag når man blir invitert».

FOR SEKS ÅR SIDEN skrev Nick Cave et brev til MTV og ba om å bli trukket fra nomineringen som «Beste mannlige artist».

- Jeg konkurrerer ikke med noen, og jeg føler ubehag ved å delta i noe som impliserer at musikk kan måles, skrev han.

Röyksopp nølte også da de ble spurt om å spille på gigashowet i Barcelona.

- Du vet, det er mye politikk bak slike priser. Det er MTV som styrer, og de vil at vi skal spille, men vi har allerede sagt nei til noen av forslagene deres. Og hvis vi sier helt nei til slutt, kan jo det igjen bety at vi ikke får noen pris. Når det er sånn, er litt av det magiske borte, sa Torbjørn Brundtland til Aftenposten i forrige måned.

I GÅR KVELD var det likevel litt magi i luften. Etter å ha sett våre venner bli slått av Kent, Kylie og (gud forby!) The Calling, var det deilig å se dem takke for den prestisjetunge prisen «Beste Video». Norge er fremdeles underernært på musikalske suksesshistorier. Vi siterer fremdeles britiske musikkblekker når de gir terningkast 4-anmeldelser til norske artister. Egentlig blåser vi i om det er curling eller elektronika vi konkurrerer i, bare Norge vinner. Vi har tredd landslagstrøya ned over Röyksopps to hoder og rykket opp til eliteserien i en absurd konkurranse.

Artikkelforfatteren er musikkanmelder i Dagbladet.