Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det nye, magiske papiret

Et blankt A4-ark hvor tekst og bilder plutselig kommer til syne for så å bli borte, sekunder etterpå. En bok med tilsynelatende vanlige sider, men hvor innholdet kan skiftes ut etter behov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det virker mest som en idh hentet fra en av Douglas Adams fantasirike sci-fi-romaner. Men det er det ikke. Dette er eksisterende teknologisk magi for det neste århundre.

Den nye teknologien kan komme til å revolusjonere hele papirindustrien og utradere dagens dataskjermer. E Ink heter det ledende firmaet som utvikler det elektroniske papiret, og teknologien ble første gang utnyttet kommersielt av butikkvarekjeden J.C. Penneys i USA for en knapp måned siden.

Bare begynnelsen

Ifølge Jim Luliano, direktør i firmaet e-ink, er dette bare starten på en spennende utvikling hvor målet er å utnytte denne teknologien på mindre og mindre flater:

- Storskjermen hos Penneys er det første steget mot vårt endelige mål; høyoppløselige displayer for personlig elektronisk utstyr og datamaskiner. På litt lengre sikt ønsker vi å utnytte denne teknologien i elektroniske bøker og digitale aviser, sier Luliano i en pressemelding.

Teknologien

Det elektroniske papiret er like tynt som vanlig papir, og består av bittesmå bipolære kuler som kan innta ulike posisjoner, avhengig av den elektriske spenningen som blir tilført kulene. Papiret kan på denne måten danne ulike mønstre som leseren oppfatter som tekst og bilder. Når mønsteret først er dannet, er det ikke nødvendig å tilføre papiret strøm, det er altså kun når nye bilder og tekster dannes at elektrisk spenning må tilføres papiret. Dette betyr at det elektroniske papiret er mye mer strømbesparende enn dagens LCD-skjermer. Skriftkvaliteten blir den samme, og muligens bedre, enn i dagens trykte publikasjoner og tekster. Overført på boka som medium kan en tenke seg en elektronisk papirbok med 3-400 sider hvor du kan laste ned, via nettet, den boka du ønsker, og hvor du kan bla i denne boka fra side til side slik du gjør med dagens trykte bøker. Dermed vil mange av de estetiske kvalitetene vi kjenner fra den trykte boka ivaretas gjennom denne teknologien.

Eksperimenteringsfase

For tiden eksperimenteres det mye i ulik displayteknologi for å vise fram digital informasjon. Flere typer elektroniske bøker med LCD-display finnes allerede på det amerikanske markedet, men foreløpig synes det som om de fleste forbrukere er avventende til disse løsningene i påvente av noe som er bedre og som kan forventes å ha en lang levetid. Dersom firmaet E Ink holder det de lover, er det mye som tyder på at deres elektroniske papirteknologi vil være den som kommer til å gå seirende ut av denne konkurransen.

Referanser:

www.eink.com

TYNN SKJERM: Storskjermen på bildet bare 3 mm tykk. J.C. Penneys bruker denne skjermen til reklame for produkter og annen informasjon til sine kunder.