Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fastpris på lydbøker:

Det nyeste koster litt mer - slik kan det også være for lydbøker

Det er ikke nødvendigvis noe problem at norske lydbøker ikke umiddelbart ligger klare til strømming, men må lastes ned til stykkpris

STADIG STØRRE: Men det er viktigere at lydbøkene er tilgjengelige, punktum, enn at de er tilgjenglige på strømmetjenestene. Foto: Shutterstock / Scanpix
STADIG STØRRE: Men det er viktigere at lydbøkene er tilgjengelige, punktum, enn at de er tilgjenglige på strømmetjenestene. Foto: Shutterstock / Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvorfor gjøre den ene tingen etter den andre tingen, når man kan gjøre begge samtidig? Stadig flere velger å innta litteratur samtidig som de vasker opp, eller kjører bil, med en myk skuespillerstemme på øret. Og jo mer ettertraktede lydbøkene blir, jo flere er det som vil distribuere dem, og tjene penger på dem.

I september ble det kjent at regjeringen går inn for å ha kortere fastprisperiode på lydbøker enn på papirbøker. Der noen papirbøker kan få lengre fastprisperiode, ved at prisen kan senkes et år etter utgivelsesdagen snarere enn 1. mai året etter utgivelse, synes næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at tre måneder burde holde før ferske lydbøker bør være rimeligere tilgjengelig. Det spørs om han ikke overvurderer hvor mye den liflige duften av nytrykket bok har å si.

Fastprisordningen for bøker lar seg ikke oversette til lydbøker helt uten videre. Så lenge en lydbok selges for sin høyeste utsalgspris, kan den nemlig ikke omfattes av strømmetjenestene for lydbøker som brer om seg. Den vil være tilgjengelig, men må lastes ned enkeltvis og for stykkpris.

Astrid Sømoen i Bladkompaniet, som har måttet sylte ned en ny lydversjon av Margit Sandemos «Sagaen om Isfolket», er blant dem som beklager at også nyinnspillinger av eldre bøker faller under fastprisordningen, slik at det går lang tid mellom investering og avkastning. Og i bakgrunnen romler tordenbulderet fra Amazon og de store internasjonale aktørene, som siger nærmere med sine løfter om lynrask og billig tilgjengelighet.

Det fremstår likevel som om det bør være en bedre finansieringsordning på plass før fastprisperioden kuttes drastisk for lydbøker, selv om regelen kanskje ville kunne mykes opp for eldre titler. Lydbøkene er jo ikke utilgjengelige i fastprisperioden, bare dyrere. De fleste er innforstått med at man som regel må betale mer for å få tak i det nye mens det er nytt. Slik er det som oftest med bukser, biler eller smarttelefoner. Det koster penger å lage både bøker og lydbøker, og for de som produserer begge for et norsk publikum, er inntjeningsmulighetene begrenset, ettersom de lages for et lite språkområde.

Fastprisordningen er med på å sikre at inntektene holder seg høye nok til at både forfattere, forlag og bokhandlere kan holdes i live, selv om det er jevn debatt om at ett ledd tjener for mye på bekostning av et annet, eller at det kommer ut for mange bøker, eller at det satses på for få.

At regelverket er overmodent for å tilpasses lydbokmarkedet, synes likevel åpenbart. Denne sommeren har ordkrigen rast mellom lydbok- og ebokplattformen Ebok og forlaget Cappelen Damm. Ebok mener forlaget bryter leveringsplikten ved kun å gjøre lydbøkene sine tilgjengelige på sin egen plattform, Storytel; forlaget mener Ebok vil snylte på bøker det har kostet dem dyrt å produsere.

Regjeringens forslag om ett års fastprisperiode for papirbøker skaper god forutsigbarhet. Gråsonen bør også snevres inn for bøkene som ikke følger deg ned i godstolen, men ut på tur.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!