Det nyfascistiske opposisjonsorganet

I 1947 fekk Noreg eit nyfascistisk opposisjonsorgan. Under ulike namn - og med varierande profil - skulle den avisa koma ut heilt fram til 2003. For dei fleste er ho ukjend.

REVISJONISTISK: «I den grad avisa er kjend i det heile, så er det for den historiske revisjonismen ho forfeikta heile vegen, eit bilete der etterkrigstidas bilete av skurkar og heltar i det okkuperte Noreg skulle rettast opp. Forsvaret for Quisling er til dømes gjennomgåande», skriv artikkelforfattaren.
 Foto: Kihle / NTB Scanpix
REVISJONISTISK: «I den grad avisa er kjend i det heile, så er det for den historiske revisjonismen ho forfeikta heile vegen, eit bilete der etterkrigstidas bilete av skurkar og heltar i det okkuperte Noreg skulle rettast opp. Forsvaret for Quisling er til dømes gjennomgåande», skriv artikkelforfattaren. Foto: Kihle / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ein av dei mest fascinerande tinga med den norske fascismen si historie er kor lite kjend ho eigentleg er.

Det er rett nok mykje materiale tilgjengeleg om tida før andre verdskrigen, og ein kan fylla store bokhyller med bøker om okkupasjonsåra, inklusive om Nasjonal Samling. Likevel er det stadig kvite flekkar å fylla i, slik Terje Emberland og Matthew Kott i fjor gjorde med si bok «Himmlers Norge». Etter andre verdskrigen vert dei kvite flekkane fleire. Ei av få bøker om tematikken er Per Bangsund si bok «Arvtakerne» frå 1984. Den er eit journalistisk produkt. Akademiske titlar er det langt mellom, sjølv om det dukkar opp nokre einsame svaler, og ein del meir om den norske nynazismen på 1990-talet.

Ein kunne ta dette som eit teikn på at fascismen forsvann i Noreg etter krigen. Ein kan vera freista til å tenkja at nederlaget og det særs omfattande rettsoppgjeret som fulgte sytte for at den norske fascismen låg att med broten rygg. Det siste er det også noko i. Men fascismen forsvann ikkje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer