Det nypasifistiske Norge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I essayet «Reflections on Gandhi», påpekte George Orwell frastøtende sider ved inderens pasifisme. Ikke bare hadde Gandhi formant jødene om å begå «kollektivt selvmord» heller enn å gripe til våpen mot nazistene; denne tankeløse oppfordringen uttrykte også pasifismens problem mer generelt. Det er vanskelig, skrev Orwell, «å se hvordan Gandhis metoder kunne vært anvendt i et land der opposisjonelle forsvinner midt på natten uten at man noen gang hører fra dem igjen». Gandhis vellykkede pasifisme var avhengig av en stilltiende forståelse – et moralsk minste felles multiplum – mellom undertrykkeren (den britiske koloniadministrasjonen) og den undertrykte (det indiske folk), for å fungere effektivt. Ikke-voldelig motstand har aldri stoppet de verste tyrannene og krigsherrene, og vil aldri gjøre det. Å ville fred kan forlenge krigen.

Selv om få av dagens motstandere mot Norges engasjement i Afghanistan bekjenner seg til prinsipiell pasifisme, har Orwells lærdommer fremdeles relevans. For hva skyldes egentlig alt bråket rundt «krigen i Afghanistan» – en operasjon med FN-mandat og folkevalgt afghansk støtte. Aage Borchgrevink (29.11) argumenterer overbevisende for at motstanden skyldes venstresidens bisarre fascinasjon for amerikansk utenrikspolitikk. Men er det også noe annet inne i bildet? Er motstanden mot «militære løsninger» å finne i en tenkemåte med særlige vekstvilkår i et samfunn som det norske? Er dagens fredsaktivister blitt nypasifister?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer