- Det overrasket meg at de spilte «You Are the One», en glemt låt som de ikke har spilt på 20 år

Tyske Oliver Besser (45) blant nordmenn under a-ha-konsert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BUENOS AIRES (Dagbladet): Det argentinske publikummet hylte da a-ha entret scenen i lokalet kalt Luna Park i Argentinas hovedstad Buenos Aires i kveld lokal tid.

- Buenas noches, sa Magne Furuholmen fra scenen til de 6000 elleville fansene i salen. Flere hadde møtt opp med norske flagg iført a-ha-tskjorter. 

- Let´s get the party started, fortsatte han.

30 år etter at a-ha slapp debutplata «Hunting High and Low» i 1985 - og lå på førsteplass på Billboard-lista med «Take On Me» - står de igjen sammen på scenen. Konserten er den første på deres «Cast in Steel Tour».

- Dere er et fantastisk publikum, sa Morten Harket fra scenen.

Les også: - Hvis jeg ikke besvimer, blir dette den beste kvelden i mitt liv.

Åpnet med ny låt Norges største popband åpnet konsert med låta «The Wake» hentet fra deres nyeste album «Cast In Steel», som kom denne måneden.

- Det var modig å starte med «The Wake». Vanligvis pleier artister å starte med en sang folk kjenner. De hadde mer instrumentale innslag før sangene begynte også. Det viser at store popsanger fungerer med en rolig start, sier den tyske tilhengeren Oliver Besser (45).

Han har reist hele veien fra Tyskland sammen med vennen Enrico Schwabach (40) for å se a-ha i Argentina og på Rock in Rio i Brasil på søndag. Besser er storfan og har rundt 1000 a-ha-ting i samlingen av blant annet a-ha-album- og t-skjorter.

Han anslår å ha vært på over 100 a-ha-konserter og forteller at han beklagelig-vis ikke fikk gått på konsert med a-ha på 80-tallet fordi han bodde i Øst-Tyskland uten mulighet.

- En glemt låt - Det overrasket meg at de spilte «You Are the One», en glemt låt som de ikke har spilt på 20 år. Jeg tror siste gang de spilte låta var i 1991. Det var spesielt for meg fordi vi spilte «You Are the One» i bryllupet mitt, sier Besser, som også var i Drammen for tre uker siden på før-konserten a-ha holdt der.

Sønnen hans på 24 år heter Christoph Morten, etter farens store helt.

- De spilte «Soft Rains Of April» og «The Swing of Things», sanger jeg liker godt. Stemmen hans er god, Morten Harket er veldig dypt inne i det når han synger, han føler musikken, sier Besser.

- Han synger alltid noe feil i noen sanger. Vi smiler alltid når han gjør det. Men han var veldig rockete i dag.

- A-ha på radioen Magne Furuholmen kom dessuten ut på scenen iført den argentinske fotballtrøya, men med Furuholmen påskrevet bak.

- De er like bra som alltid, de får folk med seg! Her i Sør-Amerika er det fest. I Chile spiller de a-ha på radioen hele tida, sier Ingrid Aam, som driver et shippingselskap i Chiles hovedsstad Santiago. Hun har reist til Buenos Aires for å se a-ha og møte venninnen og spansklærer Fride Haaslestad, som studerer spansk i Buenos Aires.

- Konserten var helt fantastisk, det var verdt hver krone, sier Fride Haaslestad og fortsetter:

- Vi har vokst opp med a-ha. De har vært en del av livet - også da Morten sang solo, sier hun.

Etter at a-ha forsvant av scenen kom de tilbake og spilte tre nye låter. De avsluttet med «Take on Me».

Disse låtene spilte a-ha:

• «The Wake»
• «I've Been Losing You»
• «Cry Wolf»
• «Move To Memphis»
• «Scoundrel Days»
• «Crying in The Rain»
• «We're Looking For The Whales»
• «Sycamore Leaves»
• «Hunting High And Low»
• «The Swing Of Things»
• «Early Morning»
• «You Are the One»
• «Under the Makeup»
• «Forest Fire»
• «Soft Rains Of April»
• «Foot of the Mountain»
• «The Sun Always Shines on T.V.»
• «The Living Daylights»
• «Take On Me»

- Comeback Gjenforeningen ble til etter at medlemmene sa ja til Rock in Rio-konserten i fjor. I mars i år ble det kjent at trioen har underskrevet en avtale om et a-ha-engasjement med en varighet på to år.

- Vi blir alltid beskyldt for å gjøre comeback. Vi får comback i trynet hver gang. Da vi ga ut plate nummer to ble vi det óg. Men jeg tenker at dette er det første combacket, sa Magne Furuholmen til Dagbladet i går. 

- Plutselig har vi holdt på i over 30 år til sammen, sa Morten Harket.

Ekstrakonsert i Oslo Konserten er den første i rekken av a-ha sin comebackturné som søndag går videre til Brasil og festivalen Rock i Rio - hvor a-ha vil spille for 88 000 publikummere. 

I 1991 satte a-ha verdensrekord i antall betalende publikumere på den samme sagnomsuste brasilianske Maracanã Stadion, hvor hele 198 000 mennesker møtte opp for å se trioen.

FASTBOENDE: Fride Haslestad bor i Buenos Aires og studerer spansk, mens venninnen Ingrid Aam driver et shippingselskp i Santiago i Chile. Aam reiste til Buenos Aires for a? se A-ha.
FASTBOENDE: Fride Haslestad bor i Buenos Aires og studerer spansk, mens venninnen Ingrid Aam driver et shippingselskp i Santiago i Chile. Aam reiste til Buenos Aires for a? se A-ha. Vis mer

Turneen avsluttet i Oslo Spektrum 30. april neste år. Nå er det imidlertid bekreftet at gruppa setter opp en ekstrakonsert samme sted, 1. mai til neste år.

FANS: Oliver Besser og Enrico Schwabach fra Tyskland hadde reist helt til Argentina for å se favorittbandet.
FANS: Oliver Besser og Enrico Schwabach fra Tyskland hadde reist helt til Argentina for å se favorittbandet. Vis mer
STUDENTER: Nikolai Aarseth Krøgenes og Sivert Mogstad Eri  studerer til vanlig spansk i Buenos Aires.
STUDENTER: Nikolai Aarseth Krøgenes og Sivert Mogstad Eri studerer til vanlig spansk i Buenos Aires. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer