UKLARE NAVN: Hadde Harald Nyquist fått bestemme, hadde Jonas Gahr Støre ledet Velferdspartiet, statsminister Erna Solberg Næringslivspartiet og Siv Jensen Norgespartiet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
UKLARE NAVN: Hadde Harald Nyquist fått bestemme, hadde Jonas Gahr Støre ledet Velferdspartiet, statsminister Erna Solberg Næringslivspartiet og Siv Jensen Norgespartiet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Partiene:

Det partiene egentlig burde hete

Kan det at mer enn to av ti ikke bruker stemmeretten henge sammen med at partienes navn er så uklare at mange ikke forstår hva de står for?

Meninger
Harald Nyquist
Harald Nyquist Vis mer

For eksempel finnes det partier som ligger an til å vinne mandater til høyre for Høyre (altså FrP) og partier som ligger til venstre for Venstre (både Rødt og SV). Partiene trenger nye navn slik at hjemmesitterne forstår forskjellene, kommer seg av gårde til stemmelokalene og dermed slutter å være hjemmesittere. Vi trenger en språklig opprydning.

Arbeiderpartiet

Det finnes fortsatt en og annen klassisk arbeider her i landet, men skulle Ap basert sin oppslutning på dem, ville partiet raskt blitt historie. En sterk stat og reell velferd er sentralt for Ap. Mulighetene er flere, kanskje Fellesskapspartiet er et alternativ, men navnet som passer best er nok likevel Velferdspartiet.

Høyre

Høyre er opptatt av individets muligheter og private løsninger. Rammen rundt er et velfungerende marked. Ord som marked, næringsliv, privatisering og individ klinger bra for dem som stemmer Høyre. Skal ett nytt og mer treffende navn trekkes frem, blir valget Næringslivspartiet.

Fremskrittspartiet

Dette navnet sier svært lite om hva partiet står for. Partiet er ganske klart orientert mot nasjonale interesser og for en restriktiv innvandringspolitikk. Frps nye navn må bli Norgespartiet.

SV

Både sosialisme og venstreretting er med i navnet og signaliserer hva partiet kjemper for. Her skal godene deles på en tøffere måte enn i dag, og individet skal virkelig vike der fellesskapet har viktige interesser.

Det er likevel tungvint å drasse videre på den utdaterte høyre-venstre-inndelingen. Et presist navn som kan fungere bedre enn SV er kort og godt Sosialistene.

Senterpartiet

Senterpartiet hadde ikke eksistert uten spenningene mellom sentrum (Oslo) og periferi (resten av landet). Slik sett er Senterpartiet et dårlig navn, men på det andre siden lyder jo ikke Periferipartiet særlig bra.

Ingen partier er så opptatt av distriktene som Senterpartiet, og der kom navnet – det må bli Distriktspartiet.

Kristelig Folkeparti

En snedig gruppe som konkurrerer med KrF stjal for noen år siden navnet deres, De kristne. Her var KrF for trege.

Jeg har bare ett råd til KrF: Forsøk å slå dere sammen med deres kristne meningsfeller med det riktige partinavnet, slik at dere kan bygge videre på det religiøse budskapet som allerede er lagt i nettopp De kristne.

Miljøpartiet de Grønne

Det er uklart for meg hvorfor dette partiet ønsker å ha smør på flesk i navnet. Miljø er grønt og det grønne er miljø. Så hvorfor ikke bare stryke halvparten, hva med bare Miljøpartiet?

Rødt

Av alle de symbolske navnene, er det kanskje Rødt som fungerer best. Du forstår at rødt betyr sosialisme, men ordet rødt er naturligvis mye mer enn bare politikk. Det er uheldig å la en farge bære hele partiets ideologiske innhold.

Partiet Rødt er et revolusjonært marxistisk parti. Navnet bør derfor heller bli Marxistene.

Venstre

Partiet med den lange historien har et navn som virkelig trenger fornying. Skal Venstre få appell, bør de skille seg ut fra de andre partiene. Et mulig navn kan ligge i en optimistisk tro på teknologi, miljø og næringsliv.

Næringsliv og miljø er tatt av andre, så da blir Venstres nye navn kanskje Kunnskapspartiet. Litt uvant, men trolig enklere for en velger å forstå enn det ganske misvisende «Venstre».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.