Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det perfekte par

I norgesklare «Mannen i mitt liv» vil Jennifer Aniston være langt mer enn bare friends med sin homsevenn. Dagens Hollywood gjør homofile menn til helter i frustrerte kvinners kjærlighetsliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tøffingen Brad Pitt er den nye hjerteknuser'n i Jennifer Anistons private liv. Påstår ryktemakerne. Til tross for at den 29-årige Friends-stjernen stadig benekter dette offentlig.

Men i premiereklare «Mannen i mitt liv» satser Jennifer på en helt annen mannstype. En homse. Spilt av den forholdsvis ukjente Broadway-stjernen Paul Rudd.

I filmen blir rollefigurene Nina (Aniston) og George (Rudd) ganske raskt bestevenner, slik urbane kvinner og homser fort kan bli. Men hovedpersonen Nina oppdager etterhvert at forholdet til George inneholder mye mer enn bare vennskap for hennes del.

-Nina forelsker seg i George fordi han har alt Nina noengang har ønsket seg hos en partner eller venn, forteller Aniston i et intervju.

-Han elsker henne. Han respekterer hennes private sfære, hennes tanker og avgjørelser. George er hennes beste venn, fastslår Jennifer Aniston.

Filmen, som på engelsk heter «The Object of my Affection», følger i kjølvannet av flere storfilmer som handler om forholdet mellom en moderne kvinne og en homofil mann.

-HOMSER ER DEN PERFEKTE PARTNER for dagens moderne kvinne, hevder filmanmelder i NRK, Brita Møystad Engseth. Og bekrefter samtidig at en ny nisje har åpnet seg i sjangeren romantiske komedier.

-Det er riktig at Hollywood de siste par årene har satset på filmer hvor forholdet mellom moderne kvinner og homofile menn står sentralt. Bare se på Oscar-filmer som «Slingblade» og «På livets lyse side». Begge disse filmene viser en unik nærhet og kommunikasjon mellom kvinnen og den homofile mannen. Dette er nytt, hevder Brita.

-Vi har riktignok hatt populære filmer som «Priest» og «Carrington» tidligere, som åpent handlet om homofili. Men dette var ikke Hollywood-filmer. At verdens største filmprodusenter gjør homser til helter er definitivt en nyvinning, forklarer filmeksperten.

Hun påpeker at filmer om seksuell identitet har utviklet seg voldsomt siden 1990-tallet ble innledet med Sharon Stone og Michael Douglas i «Basic Instinct».

INNTOGET AV HOMOFILE HELTER i filmens verden er ikke vanskelig å forstå, mener Møystad Engseth.

-Sannheten er jo den at homofile menn som oftest har god smak, kulturelle interesser og er flinke til å snakke om følelser. Og så er de ofte smellvakre. Selvfølgelig foretrekker dagens urbane kvinner å være sammen med slike menn, framfor kjedelige sportsidioter.

Brita trekker fram flere eksempler på storfilmer av denne typen. Mest kjent er kanskje fjorårets «Min beste venns bryllup» med Julia Roberts i hovedrollen.

-I denne filmen er Roberts forelsket i en enspora sportskommentator, samtidig som den homofile vennen, spilt av engelske Rupert Everett, stadig kommer henne nærmere inn på livet. Jeg tror de aller fleste kvinner sitter i kinosalen og håper at Julia til slutt skal ende opp med Everett. Han har alt kvinner av i dag lengter etter: Vidd, stil og utseende.

I EN KULTUR hvor nesten alt handler om sex, blir forholdet mellom homser og kvinner en slags frisone.

-For mange jenter tror jeg tryggheten om at det ikke blir noe sexpress oppleves som veldig befriende, hevder Brita Møystad Engseth.

Men i svære Hollywood-produksjoner finnes det selvfølgelig ikke noen sexfri sone. Regissøren bak «Mannen i mitt liv», Nicolas Hytner, liker å filosofere over temaet.

-Hva slags kjærlighet er det som skaper et varig forhold? Hvor avhengig er det av seksuell tiltrekning? De fleste forhold modnes jo inn i et slags romantisk vennskap, så hvorfor skulle det ikke være mulig å få til et ekteskap uten sex, spør regissøren.

-Teamet i filmen er et spennende fenomen i vår kultur, mener filmekspert Brita Møystad Engseth.

-For konklusjonen må jo være den, at hetrofile menn har mye å lære av homofile menn. For øyeblikket tilfredsstiller ikke hetro'ene den moderne kvinnens behov.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!