Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det perfekte tidsfordriv

«Football Manager 2010» frir til nye fans.

||| HVERT ÅR det kommer en ny utgave av «Football Manager»-serien er det med et religiøst preg man setter seg ned foran maskinen og etablerer seg som manager for et nesten hvilken som helst lag i verden.

Undertegnede har i skrivende stund prestert å bruke over 50 timer som manager for Southampton, og i underkant av fem timer som Barcelonas unge overhode.

«I'M STARTING TO GET INTO THIS..»
er beskjeden som tikker inn på spillstatusen min som manager for League One-laget Southampton. Og ja, etter å ha fått anmelderutgaven av «Football Manager 2010» for en knapp uke siden, så kan man vel si det slik: I'm starting to get into this.

Da den første utgaven av «Football Manager», eller «Championship Manager» som det het da, kom i 1993 hadde spill som «The Manager» og «Premier Manager» allerede figurert på en slitt Amiga i noen år.

Etter den åpenbaringen «Championship Manager '93» var, har det ikke vært noen vei tilbake. Vi tikker inn mot slutten av 2009, og det markerer over 16 år som tilhenger av Sports Interactive og Collyer-brødrenes manager-serie. Skole, venner, jobb og kjærester har blitt nedprioritert av hver nye utgivelse.

OG 2010-UTGAVEN av «Football Manager» føyer seg (dessverre) inn i rekken i serien der man må krype til korset, sette livet på vent, og kose seg glugg i hjel med verdens beste jobb.

For de som ikke skulle være kjent med «Football Manager»: Du er altså manager for det laget du måtte velge. Her styrer du alt fra spillerkjøp, treningsopplegg, taktikker, uttalelser til media og uendelig mye annet.

Mest markant for årets utgave er spillets frieri til nye spillere. Tidligere utgaver av «Football Manager» har alle krevd ekstremt mye av sine lagledere, og for nye ansikt har det kanskje vært for mye å sette seg inn i krevende taktikker og treningsopplegg.

I år kan ferskinger faktisk kose seg med en førstedivisjonsklubb, og ikke nødvendigvis nyte av Manchesters City eller Chelseas lommebøker for å kjøpe seg til suksess.

«FM2010 ER BLITT pusset opp for å dekke behovet til intense fanatikere som meg selv, og for å gjøre det litt lettere for nye spillere som skremmes av treningsopplegg og 4-1-2-2-1 formasjoner. Det kan være litt bittert for noen av oss som gjerne bruker en hel dag på treningsopplegg og taktikk, at en rookie kan gjøre det samme på bare noen korte minutter, men det får bare tilgis.

Med den nye taktikkgeneratoren kan man enkelt sette opp avanserte formasjoner og pasningsopplegg. Uten for mye styr får du flott bistand til å gjøre ditt lag best mulig mot andre lags taktikker. Du kan selvsagt velge, som mange erfarne spiller vil, å gjøre det vanskeligere for deg selv ved å gjøre det mer på gamlemåten.

Du har for eksempel muligheten til å endre en spiss sin rolle fra støttespiller, arbeidsjern eller måltyv. Du kan endre midbanespilleres status til det kjedsommelige, og sørge for at alle spilleres individuelle ferdigheter kan utnyttes til det fulle. Eller du kan stole på den automatisk tildelte rollen enhver spiller får i din formasjon, noe som også fungerer utmerket.

STØTTEAPPARATET er i årets utgave ekstremt forbedret, en god trenerstab gir deg Drillo-lignende analyser av eget og motstanders lag - du kan pent og pyntelig sørge for at Torres ikke glir like lett forbi Rio Ferdinand, skulle det være ønskelig.

Foran alle kamper samles det til møte med staben, der du får vite at laget ditt er høyere, raskere, mer dribleferdig og kreativt suverent motstanderlaget. Du blir fortalt når laget ditt scorer, når du slipper inn mest mål, og hva du bør gjøre for å vinne neste kamp.

Dine trenere kommer med tips om spillere du bør sjekke ut, trenere du bør sjekke ut og speidere du hadde hatt godt av å ansette. Det dukker også opp til tider fornuftige forslag om nye treningsopplegg for å bedre dine spilleres ferdigheter.

Det er svært smart å ansette en dyktig Fitness Coach (fysisk trener) og en god assisterende trener. Titt og ofte er rådene man får av en overivrig trener ikke akkurat det beste, og da er det fint å sjekke ut en «second opinion».

FJORÅRETS UTGAVE av «Football Manager» forsøkte seg med en 3D-visning av kampene, en funksjon som ikke akkurat briljerte med sin tekniske eller grafiske elegans. I «FM2010» er 3D-visningen blitt svært mye bedre, men selv om det er flott å se bortefansen bak mål juble ved scoring, så er det mye igjen å hente. Men kampene flyter mye bedre enn det gjorde tidligere.

Når du spiller kamper kan du endelig også rope litt fra sidelinja, dette er forskjellige instrukser du kan gi spillerne dine, som å spille på flankene, inn mot midten, pump ballen inn i boksen, ta det med ro pluss mye annet. Dette er en funksjon som er mer morsom enn nyttig. Etter en fullendt sesong hadde var den lekt med en del ganger, blant annet da laget lå under med ett mål og måtte engasjeres til offensivt spill.

Funksjonen kan også være nyttig til å gjøre kjappe endringer, enten det er spillerbytte, posisjonsbytte, offensiv eller defensiv skifte. Et par ganger så det også ut til å utgjøre en forskjell ved en utligning i siste minutt.

1

DET ER INGEN TVIL om at årets utgave tar det hele enda ett skritt videre mot komplett fullkommenhet. Det er få ting å ta tak i, bortsett fra kjipe pressekonferanser med dårlige journalister - men det er da sikkert en viktig del av jobben det og.

Som sagt tidligere i anmeldelsen så favner «FM2010» et bredere publikum, og frir til nye fans. Enkelte elementer i spillet er blitt gjort enklere, men det er gjort på en slik måte at spillet bevarer sin sjarm, utfoldelsesevne og holdbarhetsdato.

ETTER FERDIGSPILT sesong med Southampton i League One føltes det som alt gikk litt vel for mye på skinner for et relativt middels lag.

Selv med ti poeng minus ved sesongstart endte det i direkte opprykk og svært lite motstand. Selv mot Premier League-motstand i cupen klarte laget mitt å prestere svært godt. Tidlige mistanker om et altfor lett «Football Manager» ble derimot feid til side ved sesongstart i en høyere divisjon.

Og etter et nyoppstartet spill med Barcelona, merker man fort at det fortsatt stilles relative høye krav til dine ferdigheter som lagleder og tyrann. Men det skal sies at min start som manager har sjeldent vært så myk som i 2010-utgaven.

AVSLUTNINGSVIS ER det bare å innse at Sports Interactive og Football Manager har kommet med nok en utgave i det som kan sies å være det perfekte tidsfordriv.

Det burde vært en advarsel på spillet, siden dette kan medføre egenmeldinger, tap av søvn, konflikter i kjærlighetslivet og mye fravær fra studier.

image: Det perfekte tidsfordriv
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media