Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det politiske etterspillet

Ingress

Meninger

Helseminister Bent Høie tok i går den endelige og avgjørende beslutningen om tomtevalg for et nytt felles sykehus for Nordmøre og Romsdal. Som ventet falt valget på Opdøl, i nærheten av Molde. Slik sett fulgte han anbefalingene fra styrene i det lokale helseforetaket Helse Møre og Romsdal og det regionale helseforetaket Helse Midt-Norge. Hans begrunnelse for valget er grei nok. Høie har særlig lagt vekt på at Molde i dag har et sterkere faglig miljø enn Kristiansund og at de fleste pasientene i området befinner seg nærmere Molde enn Kristiansund.

Men saken har skapt vondt blod i fylket. I sluttfasen har det kommet sterke påstander om lovbrudd og uryddigheter i prosessen. Tilhengerne av Kristiansund-alternativet har på bakgrunn av dette tilrådd at helsestatsråden utsatte beslutningen om tomtevalget til påstandene var undersøkt. Det ønsket ikke Høie. Han mener befolkningen og de ansatte har krav på at det tas en beslutning ti år etter at det ble bestemt at det skulle bygges et nytt sykehus i området. Derfor pekte han i går med sin statsrådfinger og sa at «der skal sykehuset ligge».

Høie frykter åpenbart verken rettslig eller politisk etterspill i saken. Kristiansunds ordfører Per Kristian Øyen (Ap) nekter tilsynelatende å gi opp og sa i går til Klassekampen at han vil prøve å få vedtaket ugyldig. Til samme avis sa jussprofessor Jan Fridthjof Bernt at vedtaket kan bli kjent ugyldig dersom helseministeren eller det regionale helseforetaket har brutt foretaksloven. Særlig direktør Astrid Eidsviks plutselige avgang og uttalelser i den forbindelse har vakt nysgjerrighet.

I Stortingets kontrollkomité ønsker man helsestatsrådens klare svar på ikke mindre enn ti spørsmål om hans rolle i prosessen. Høie har formodentlig svar på rede hånd. Men ved å velge et av to gode alternativer som hver på sin måte hadde gode argumenter har han lagt seg ut med mange og har fått svekket tillit i viktige miljøer. Kanskje får Høie honnør for å ha utvist handlekraft, slik at det endelig blir mulig å ta saken videre. Men blant taperne på Nordmøre vil saken ulme på samme måte som det gjorde blant taperne i kampen om ny hovedflyplass på 1990-tallet. Kontrollkomiteens spørsmål og undersøkelser kan avstedkomme flere spørsmål. Det vil i så fall forlenge presset mot Høie langt fram mot det tilstundende kommunevalget. Gravende journalister har dessuten fått noe å grave i.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media