Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Kristelig Folkeparti:

Det politiske sentrum er borte, uten noe savn hos velgerne

KrF har alle muligheter for å drive politikk, men ikke sentrumspolitikk. De må enten henge seg på venstresiden eller høyresiden for å oppnå noe som helst.

I MOTGANG: KrF har sunket jevnt og trutt på meningsmålingene de siste 20 årene, enten de har vært i regjering, i støtteposisjon eller i opposisjon, skriver artikkelforfatteren om Hareides parti. Foto: Lars Eivind Bones
I MOTGANG: KrF har sunket jevnt og trutt på meningsmålingene de siste 20 årene, enten de har vært i regjering, i støtteposisjon eller i opposisjon, skriver artikkelforfatteren om Hareides parti. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og hva så? Det er lenge siden Sps Per Borten var statsminister i et politisk sentrumsglad Norge. Siden 1980-tallet har New Public Management og dyrking av markedsverdier, konkurranseutsetting av offentlige velferdstjenester og målstyring vært tingen, og EØS-avtalens mange avreguleringskrav ikke vært noe problem, uansett de ulike regjeringers farge. Fra Bondevik og Syse til Stoltenberg og Solberg.

Dagens Sp har for lengst valgt Ap som sin politiske partner. Det liberale Venstre er gått inn i høyreregjeringen hvor den ganske riktig hører hjemme. Venstre er ikke lenger noe sentrumsparti, men utgjør et trippel blått politisk fellesskap.

KrF vil være et sentrumsparti. De utelukket ikke at de kan støtte Arbeiderpartiet, men i valget mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, foretrekker de Solberg. Samtidig vedtok landsmøtet at de ikke ville i regjering med Frp.

KrF gjorde et elendig valg, og de endte i en vakuumposisjon. Erna Solberg er avhengig av å få støtte fra KrF i de sakene hun vil ha gjennom i Stortinget. KrF har alle muligheter for å drive politikk, men ikke sentrumspolitikk. Partiet må enten henge seg på venstresiden eller høyresiden i Stortinget for å oppnå noe som helst.

Dette burde vært Knut Arild Hareides budskap til landsstyremøtet. I stedet gjorde han det klart at KrF foran neste valg ville gå for et klart regjeringsalternativ, og det kan altså ikke bli et sentrumsalternativ for det er for lengst borte. Han varslet at noen i partiet ville bli skuffet.

I KrF er det typisk nok en del tillitsvalgte som hiver seg på diskusjonen om hvilken leir KrF skal høre til i, så fort de får muligheten til det. VG kunne for litt siden fortelle at partileder Knut Arild Hareide har lagt en plan for hvordan han skal få KrF inn i Erna Solbergs regjering før neste valg.

Ut fra mine resonnement tyder alt på at VG har rett i sin antakelse. KrF er i dag i virkeligheten et høyre-kristelig politisk parti. Det tilsvarer CDU og CSU i Tyskland som ligger klart på høyresiden i det politiske landskapet.

At å gå inn i den trippel blå regjeringen skal bety den store lykken, er det grunn til å tvile på. KrF har sunket jevnt og trutt på meningsmålingene de siste 20 årene, enten de har vært i regjering, i støtteposisjon eller i opposisjon.

For det politiske sentrum er borte uten at norske velgere synes å beklage det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!