KOMMENTARER

Kommunevalget

Det radikale skiftet

Røde og grønne partier har stabil medvind. Høstens valg kan endre tyngdepunktet på venstresiden i norsk politikk, skriver John O. Egeland.

NYE TIDER: SV har ambisjon om å være navet på den rødgrønne siden av politikken: Et usekterisk venstreparti som kan kommunisere og samarbeide både med Ap, Sp, MDG og Rødt. På bildet: Partilederne Bjørnar Moxnes, Une Aina Bastholm, Audun Lysbakken, Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre under «Debatten» på NRK i januar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NYE TIDER: SV har ambisjon om å være navet på den rødgrønne siden av politikken: Et usekterisk venstreparti som kan kommunisere og samarbeide både med Ap, Sp, MDG og Rødt. På bildet: Partilederne Bjørnar Moxnes, Une Aina Bastholm, Audun Lysbakken, Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre under «Debatten» på NRK i januar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er to og en halv måned igjen til kommune- og fylkestingsvalget, og snart eksploderer kampen om velgerne. Sjelden har så mye stått på spill i et lokalvalg. Det handler om den politiske makten i store og små lokalsamfunn, men resultatet vil ha betydning langt ut over det.

Mangelen på stabilitet og lojalitet blant velgerne er påfallende. På begge sider av blokkgrensen. Det innebærer at partiene har mye å hente på å føre en vellykket valgkamp. Vinnerne vil ha et forsprang til det neste oppgjøret som er stortingsvalget i 2021. Det kan endre det norske politiske landskapet slik vi har kjent det i flere tiår.

Styrkeforholdet på venstresiden er spesielt interessant. Det historiske hovedbildet har vært et allmektig Ap som etter svekkelser aller nådigst rakte hånda ut mot juniorpartnerne SV og Senterpartiet.

Nå er styrkeforholdet i ferd med å endres og bli mer komplekst. Senterpartiet traff en ny populistisk bølge og har svulmet opp til dimensjoner ingen kunne tenke seg for noen år siden. SV har kastet av seg regjeringsslitasjen og ligger stabilt rundt 7 prosent på meningsmålingene. MDG og Rødt er stabilt over sperregrensen og befinner seg rundt 5 og 6 prosent på gjennomsnittet av nasjonale meningsmålinger om stortingsvalg (Pollofpolls).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer