Det rene lykke- treff

BERGEN (Dagbladet): Når svenskenes vidunderlige klovn nå har sett sitt snitt og smuglet seg over grensen kamuflert som norsk budeie, er det minste vi kan gjøre å tviholde på ham! Premieren på Tomas von Brömssens norske revy i Grieghallen i går var et lykkefulltreff av de meget sjeldne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bergenserne ble så glade at de til og med reiste seg rørt og sang sangen sin. Og så er de attpåtil så heldige at de kan gå om igjen både i dag og i morgen før von Brömssen legger ut på sin norske signingsferd. Oslofolk får heller hyre busser og reise etter til Stavanger, Haugesund, Trondheim eller hvor han nå måtte dukke opp.

Tomas von Brömssen er nemlig mer enn en komiker. Han er noe så sjelden som en klovn. Han er selvfølgelig en stor skuespiller, musiker, sanger og tekstforfatter. Danser og dirigent er han helt sikkert også. Inni seg.

Elegant regi

Voldsomt dette? Langt ifra. Virkemidlene er minimale, nyansene hårfine. Det er en poetisk musikalitet i alt denne mannen foretar seg på scenen som gjør at han med leken letthet kan balansere mellom klovnens melankoli og det absolutt absurde nonsens. I denne nye «norske» revyen i Bo Hermansson fingerspissfølsomme og elegante regi, er han i det ene øyeblikk en ensom katt på veien stilt overfor det ekstensielle kattevalg: å bli skutt eller kastrert. I det neste spiller han like gripende klarinett («Swing it, Mozart!») sammen med seg selv og Sven Eric Dahlbergs glimrende orkester. Så er han russisk bestemor, Hebbe-lille og blyg budeie før han fester grepet om sin gamle kelnerfigur Yngve. Denne tennersugende, allvitende enfoldige figur som nå også gir oss en leksjon om Henrik Ibsen og alle hans stykker. De er jo så mange og kloke. (Hva har ikke den mannen skrevet! Det er jo ikke bare «Peer Gynt», men «Peer vender tilbake», for ikke å snakke om «Peer - apekongens sønn»...)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer