Det rike kontinentet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Noen av verdens ledende produsenter av gull, diamanter og platina finnes i Afrika. Noen av de største oljereservene i verden finnes også i Afrika.

Det er heller ingen mangel på fruktbar jord og unike muligheter for produksjon og eksport av jordbruksvarer: Kaffe, kakao, tobakk, sukker og bomull. Metaller og edelsteiner – de har mer enn nok av det i Afrika.

Det meste av verdens naturrikdommer finnes faktisk i Afrika. De er ikke altfor mange til å dele på det heller. Det er ikke fattigdom som er Afrikas største problem, men fordeling av rikdommen. Samtidig gir norsk bistandspolitikk nesten all oppmerksomhet til internasjonal fattigdomsbekjempelse. Den nye såkalte helhetlige Afrika-plattformen til Utenriksdepartementet gjør det samme. Kan det være feil fokus?

For 50 år siden hadde mange store forhåpninger til Afrikas framtid. Sammenliknet med for eksempel landene i Asia var de afrikanske heller ikke overbefolket. Det var med andre ord stor grunn til å se optimistisk på Afrikas framtid etter frigjøringen. I 1957 sto Ghana på samme utviklingsnivå som Sør-Korea. I 1960 var gjennomsnittsinntekten for folk i Nigeria den samme som i Sør-Korea. Ghanas potensial var enormt med både gull, diamanter, bauxitt og mangan. 40 år etter var imidlertid Sør-Koreas gjennomsnittsinntekt hele ti ganger høyere enn Ghanas.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer