- Det ser ikke så bra ut nå

Petter Olsen fikk ikke med seg kommunestyret i går. Nå er milliardæren usikker på om han vil bygge ut Munch-drømmen.

IKKE FORNØYD: Petter Olsen er ikke tilfreds med hva kommunestyret kom fram til i dag.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
IKKE FORNØYD: Petter Olsen er ikke tilfreds med hva kommunestyret kom fram til i dag. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Dagbladet skrev i helga om bråket rundt milliardær Petter Olsens planer om å bygge et kunst- og opplevelsessenter på og rundt Ramme gård i Vestby.
I tillegg til å bygge et underjordisk Munch-museum på selve Ramme gård, vil Olsen gjennoppbygge en gammel kullbod i strandsonen som skal ha vært Edvard Munchs private ateiler. Olsen ønsker at kullboden skal bli et konferanse- og overnattingsted.

I går var reguleringsplanen som sikrer Olsens utbygging oppe i kommunestyret i Vestby. Et enstemmig kommunestyre gikk inn for å endre planen, og stemme over den igjen i oktober, da den etter all sansynlighet vil bli vedtatt.

Det er Olsen selv som har utarbeidet reguleringsplanen, og den eneste endringen kommunestyret vil gjøre er å utelate seks naboeiendommer fra reguleringen. Kommunestyret var derimot tydelig på at de ønsker Olsens utbygging velkommen.

Usikker Olsen Forslaget falt likevel ikke i god jord hos Petter Olsen, som nå er usikker på hva som vil skje med reguleringen av Ramme-området.

- Jeg forstår ikke kommunens holdning. Området er en kulturhistorisk perle og trenger en helhetlig reguleringsplan til å ta vare på kulturarven, sier Olsen til Dagbladet etter møtet.

- Vil det si at du ikke vil bygge opp kullboden, med mindre kommunen endrer sin holdning til resten av området?

- Det ser jo ikke så bra ut nå. Jeg blir nødt til å gå hjem og tenke over det. Jeg hadde håpet kommunen så helheten i dette.

Dersom kommunens nye forslag blir vedtatt får Olsen lov til å bygge ut som planlagt. Men han mener eiendommene rundt har for høy kulturhistorisk verdi til å ikke vernes.

- Derfor synes jeg det var svært gledelig å høre at politikerne tenker å føre Hvidtsten-reguleringen nordover til Ramme. Det vil kunne føre til et helhetlig område og bevare byggene, sier Olsen.

Kullboden: Slik ser Petter Olsens arikitekttegninger av kullboden ut. Boden skal romme konferansesal og overnattingsplasser. Illustrasjon: Ramme eiendom / Petter Olsen
Kullboden: Slik ser Petter Olsens arikitekttegninger av kullboden ut. Boden skal romme konferansesal og overnattingsplasser. Illustrasjon: Ramme eiendom / Petter Olsen Vis mer

Petter Olsen presiserer overfor Dagbladet at byggingen av det private Munch-museet til 200 millioner på selve Ramme gård vil foregå som planlagt.

- Gjorde det riktige Sigrid Eckhoff eier en av eiendommmene som kommunen vil ta ut av reguleringsplanen.

- Jeg synes kommunen har gjort det riktige. Vi har aldri hatt noe ønske om å være en del av Petter Olsens planer, sier Eckhoff til Dagbladet.

- Hva tenker du om at Olsen nå er usikker på om han vil gjennoppbygge kullboden?

- Jeg tenker det er helt greit. Det ville blitt et gigantbygg, som på ingen måte ville virket inviterende på forbipasserende. Snarere motsatt. Vi som eier her nede har alltid vært opptatt av fri ferdsel.

Eckhoff mener også at argumentet for å bygge opp kullboden ikke holder.

- Det har aldri vært Munchs atelier. De har flere bekreftet. Det kan virke som Olsen tilpasser historien til sine private drømmer, sier Eckhoff.

 
- Støtter Petter Ordfører i Vestby, John Ødbehr (H), håper at Olsen fortsatt vil gjenoppbygge kullboden, til tross for den ene endringen i reguleringsplanen.

- Det må være opp til Petter hva han vil gjøre, men det er vanskelig å skjønne hvorfor han ikke vil gjøre det. Han mener det helhetlige kulturlandskapet er viktig, og det er det, men det vil ikke bli forandret, sier Ødbehr.

- Han har et enstemmig kommunestyre i ryggen som er solt av det han gjør og satsinga hans. Han har hele det politiske Vestby med seg, sier Ødbehr videre.

Frustrert arving Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen roser Olsens planer om et kunst- og opplevelsessenter.

- Det er fantastisk at Olsen gjør dette - og jeg er sikker på at det blir kjempeflott. Det viser at han har mer handlekraft enn kommunepolitikere. Det er supert at noen realiserer et Munch-museum, sier Munch-Ellingsen.

Fire år før kunstneren døde, testamenterte han bort sine arbeider til Oslo kommune. I 100 år har krangelen om plassering av Munchs kunst pågått. I 2008 ble det flertall i Oslo bystyre for å samle Munch- og Stenersen-verkene i Bjørvika.

Den dag i dag ser det ikke ut til å bli noe av den planlagte storstua som fikk navnet Lambda.

Det gjør Munch-Ellingsen frustrert.

- Oslo-politikerne må komme til en enighet om lokalisering av det nye Munch-museet slik at dette prosjektet nå blir realisert. De må være seg sitt ansvar bevisst og forvalte den arven de har fått slik at flest mulig mennesker kan få glede av Munchs kunst og få tilgang til de ufattelige mengdene som i dag ligger i magasinene på Munch-museet og ikke blir vist på grunn av plassmangel, sier hun, og legger til:

- Edvard Munch testamenterte sine verk til kommunen slik at flest mulig mennesker skulle få tilgang til dem. Jeg er sikker på at Munch ikke ville vært fornøyd med at hans verker enda ikke er mer tilgjengelige for publikum.

BLE HØRT: Sigrid Eckhoff eier én av naboeiendommene, og mener kommunen i går kom fram til riktig avgjørelse. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BLE HØRT: Sigrid Eckhoff eier én av naboeiendommene, og mener kommunen i går kom fram til riktig avgjørelse. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
ROSER OLSEN: Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen synes Olsens kunst- og opplevelsessenter høres fantastisk ut. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ROSER OLSEN: Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen synes Olsens kunst- og opplevelsessenter høres fantastisk ut. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer