DEBATT

Debatt: Somaliske flyktninger

Det ser lysere ut, men gi Somalia tid

For de yngre har Norge blitt hjemlandet, men båndene til Somalia er viktige. 

BILBOMBE: Ting går bedre for Somalia, men trygt er det ikke. 26. november eksploderte en bilbombe på et marked i hovedstaden Mogadishu. Minst elleve personer ble drept. Foto: AA / ABACA / NTB Scanpix
BILBOMBE: Ting går bedre for Somalia, men trygt er det ikke. 26. november eksploderte en bilbombe på et marked i hovedstaden Mogadishu. Minst elleve personer ble drept. Foto: AA / ABACA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norge vil sende tilbake 1600 somaliske flyktninger som har kommet hit siden 2012. For første gang planlegger Norge å trekke tilbake innvilget opphold i et slikt omfang.

I følge regjeringen er forholdene i landet blitt bedre. Mogadishu kontrolleres ikke lenger av Al-Shabaab, men så sent som 26. november ble minst elleve personer drept i et selvmordsangrep i byen.

I Galcayo har det vært flere store angrep, og også på kysten i nord. Parlamentsvalg foregår nå, og presidentvalg forberedes. Situasjonen er spent, men det skjer positive ting. Norge er en viktig støttespiller for Somalia, og har bidratt til at det sakte begynner å se lysere ut.

Tusenvis av somaliere har søkt, og fått, beskyttelse i Norge, og er glad for det. Mange drømmer likevel om å reise tilbake, noen husker tiden da landet fungerte og var et foregangsland i Afrika.

For de yngre har Norge blitt hjemlandet, men båndene til Somalia er viktige. At det er lov å håpe på en bedre framtid har stor betydning. Nylig ble det holdt et informasjonsmøte i Oslo med en representant for Somalias regjering. Temaet var diasporaens rolle i å gjenreise landet, og interessen var stor blant folk med utdannelse fra Norge som er villige til å bidra. Det kommer tilbakeslag, og ingenting er sikkert. Likevel har Norge valgt å fortsette å hjelpe Somalia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer