Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Somaliske flyktninger

Det ser lysere ut, men gi Somalia tid

For de yngre har Norge blitt hjemlandet, men båndene til Somalia er viktige. 

BILBOMBE: Ting går bedre for Somalia, men trygt er det ikke. 26. november eksploderte en bilbombe på et marked i hovedstaden Mogadishu. Minst elleve personer ble drept. Foto: AA / ABACA / NTB Scanpix
BILBOMBE: Ting går bedre for Somalia, men trygt er det ikke. 26. november eksploderte en bilbombe på et marked i hovedstaden Mogadishu. Minst elleve personer ble drept. Foto: AA / ABACA / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge vil sende tilbake 1600 somaliske flyktninger som har kommet hit siden 2012. For første gang planlegger Norge å trekke tilbake innvilget opphold i et slikt omfang.

I følge regjeringen er forholdene i landet blitt bedre. Mogadishu kontrolleres ikke lenger av Al-Shabaab, men så sent som 26. november ble minst elleve personer drept i et selvmordsangrep i byen.

I Galcayo har det vært flere store angrep, og også på kysten i nord. Parlamentsvalg foregår nå, og presidentvalg forberedes. Situasjonen er spent, men det skjer positive ting. Norge er en viktig støttespiller for Somalia, og har bidratt til at det sakte begynner å se lysere ut.

Tusenvis av somaliere har søkt, og fått, beskyttelse i Norge, og er glad for det. Mange drømmer likevel om å reise tilbake, noen husker tiden da landet fungerte og var et foregangsland i Afrika.

For de yngre har Norge blitt hjemlandet, men båndene til Somalia er viktige. At det er lov å håpe på en bedre framtid har stor betydning. Nylig ble det holdt et informasjonsmøte i Oslo med en representant for Somalias regjering. Temaet var diasporaens rolle i å gjenreise landet, og interessen var stor blant folk med utdannelse fra Norge som er villige til å bidra. Det kommer tilbakeslag, og ingenting er sikkert. Likevel har Norge valgt å fortsette å hjelpe Somalia.

I dag kan landet sammenliknes med en pasient i behov av behandling og medisinering. Ikke all behandling er vellykket, men man håper i det lengste den vil virke.

Det går ikke fort i Somalia, etter et kvart århundres uroligheter. Skulle det vise seg at pasienten blir bedre, vil det være behov for rehabilitering og etterbehandling i lang tid. Tidligere i år ville kenyanske myndigheter sende 300000 somaliere fra verdens største flyktningleir, Dadaab, tilbake til Somalia.

Etter kritikk fra FN og menneskerettighets- og hjelpeorganisasjoner er dette nå utsatt. Somalia har ikke kapasitet til å ta imot.

Kenya, et relativt rolig land i et ellers urolig område, mottar flyktninger fra mange andre afrikanske land i tillegg til de somaliske. Situasjonen i Dadaab forverret seg da den internasjonale støtten tørket inn, likevel fortsetter somaliere å flykte hit. Norge er i stand til å ta ansvar, og gjør det.

Et bidrag ville være å la flyktninger fra Somalia som oppholder seg her med oppholdstillatelser, om enn midlertidige, få bli til situasjonen er slik at det er forsvarlig å sende dem tilbake.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!