Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det singler i glass på Stortinget

Den som kaster den første stein, bør ikke sitte i glasshus.

KRENKET:  Det var ikke bare mulla Krekar som følte seg krenket da Shabana Rehman løfter litt på ham.
KRENKET: Det var ikke bare mulla Krekar som følte seg krenket da Shabana Rehman løfter litt på ham. Vis mer
Kommentar

Jeg trodde nesten ikke mine egne ører da Frp's Mazyar Keshvari i NRKs «Politisk kvarter» i går morges gikk til angrep på Ap-leder Jonas Gahr Støre for å «svikte grunnleggende demokratiske prinsipper». Vi har ikke råd til å ha slik prinsippløse folk ved makta, tordnet Keshvari.

Det er den samme mannen som for bare få uker sida ville ta livet av NRKs programleder Ingunn Solheim bare fordi han følte seg urettferdig behandlet i «Debatten» tidligere på kvelden. I nærvær av flere vitner sa han at han hatet henne, drømte om å drepe henne, og at han skulle skyte henne. At han skal belære noen om demokratisk sinnelag, er komisk.

Keshvaris parti har heller ikke mye å skryte av. Det er ikke lenge siden Frp tvang SAS til å trekke tilbake et magasin med en artikkel om høyrepopulisme. Frp følte seg krenket av selskapet en historiker satte partiet inn i.

Justisminister Anders Anundsen klarte ikke å stanse Tønsberg Blads kritiske journalistikk. I stedet brente han lokalavisa i peisen og la ut bilde på Facebook med oppfordring til å boikotte avisa. Brenning av det trykte ord kunne sikkert historikere også sette i en sammenheng Frp ikke vil like.

Sist søndag holdt stortingspresident Olemic Thommessen (H) en flott tale om ytringsfriheten under en støttemarkering på Universitetsplassen. Jeg er Charlie, sa han. Det var verken han eller regjeringen da Dalai Lama besøkte Oslo i fjor vår. Ei heller i deres pinlige forsøk på å ta avstand fra fredsprisen til Liu Xiaobo. Vi står kompromissløst opp for ytringsfriheten, bortsett fra når vi gjør knefall for Kina.

Både Høyre og Frp har igjen kritisert Støres håndtering av karikaturstriden i 2006, en kritikk som etter min mening er høyst fortjent, men lyder hult fra partier som sammen med KrF et par år før gikk inn for å beholde blasfemiparagrafen med begrunnelsen: «Når religion hånes, kan det oppleves av troende som et angrep på deres identitet. Slike ytringer bidrar ikke til oppfyllelse av de prinsipper som ytringsfriheten er ment å verne.»

Det høres til forveksling ut som en prinsippløshet de beskylder Støre for, men som de nå framstiller som han var alene om. Akkurat de siste dagene har det vært opportunt å ha kort hukommelse og framstå kompromissløs.

Det har vært en merkbar endring i ytringsklimaet de siste ti åra. I dag hylles Shabana Rehmans respektløse mullaløft, men i 2004 fikk hun skarp kritikk på autopilot i de snakkende klasser. Det var stygt å le av mullaen. Krekar var krenket og dermed hans religion og norske muslimer, gud forby. Jeg skulle ønske kritikerne snakket mot bedre vitende, men de visste godt hvem Krekar var.

Politikere som i dag er høye og mørke, vet også bedre. De er det likevel skamløst av grunner satirikere elsker å gjøre narr av.