MINNES I DAG:  Samuel Steinmann.
MINNES I DAG: Samuel Steinmann.Vis mer

Det siste tidsvitnet

Vi skylder ham så mye.

Meninger

Med Samuel Steinmanns bortgang har vi mistet den siste gjenlevende av de norske jødene som ble deportert med DS «Donau» 26. november 1942. Bestemmelsesstedet var Auschwitz-Birkenau. Steinmann døde 1. mai, 91 år gammel. I dag skal han begraves på statens regning. Vi skylder ham så mye. Ikke minst at han påtok seg belastningen med å fortelle ettertida om de traumatiserende opplevelsene rundt deportasjonen og i utryddelsesleirene. I den ferske dokumentarfilmen «Trikken til Auschwitz» har han etterlatt en historie som også kommende generasjoner kan ta del i.

Av de i alt 767 norske jødene som ble deportert til nazistenes leirer overlevde bare 30. Samuel Steinmann, eller «Sammy» som han kalte seg, var en vanlig 19-årig gymnasiast fra Nordstrand i Oslo da han ble hentet av politiet og sendt på den tunge reisen. Den begynte på 19-trikken mot Oslo sentrum, fortsatte via interneringsleiren Berg utenfor Tønsberg, og videre med «Donau» til Polen. Der kunne reisen ha endt, slik den gjorde for millioner av jøder. Det sto ingen velkomstkomité på kaia da Steinmann, sammen med fire andre norske jøder, kom til Oslo med danskebåten 30. mai 1945. Det har gjort sterkt inntrykk på mange å høre ham fortelle om denne innseilingen som var så ubeskrivelig vakker.

Det tok 20 år før Samuel Steinmann ville snakke om det han opplevde i Auschwitz. Hans historie har vært av stor betydning i et land som i mange år etter krigen helst ville fortrenge de norske jødenes tragedie. Altfor lett har vi unnlatt å erkjenne Norges motvilje mot å ta imot jødiske flyktninger før krigen. Det faktum at 45 prosent av norske politifolk var NS-medlemmer, og at mange av dem ville bidra til å løse «jødeproblemet», har aldri vært noe stort tema i historien om krigen i Norge.

Nye generasjoner må bevisstgjøres om hva antisemittisme kan medføre. I et Europa der jødehat igjen manifesterer seg i vold mot uskyldige, er det viktig. Lørdagens portrettintervju med Mona Levin her i Dagbladet er en påminnelse om at heller ikke Norge er forskånet for hets mot jøder. Vi skal simpelthen ikke tolerere at norske jøder i dag må leve i konstant angst. Arven fra Samuel Steinmann bør ha lært oss det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.