Det siste valget

Det vil ikke virke sånn, men valgnatta skal Geir Helljesen tilbringe alene foran en grønn vegg i et tomt kjellerstudio på Marienlyst. Dagen etter blir han pensjonist.

VALGNATTSVEILEDERNE: I dette studioet skal Geir Helljesen (foran) lose NRK-seerne gjennom opptelling og mandatfordeling.
Producer Aksel Helgheim skal i tillegg til å styre sendinga fra Marienlyst-studioene holde tak i 13 eksterne tv-team. Foto: TORBJØRN GRØNNING
VALGNATTSVEILEDERNE: I dette studioet skal Geir Helljesen (foran) lose NRK-seerne gjennom opptelling og mandatfordeling. Producer Aksel Helgheim skal i tillegg til å styre sendinga fra Marienlyst-studioene holde tak i 13 eksterne tv-team. Foto: TORBJØRN GRØNNINGVis mer

— Klart det er vemodig. Men etter nesten 42 år i NRK blir det jo en fin finale å slutte med et valg, sier Geir «Danser med tall» Helljesen, NRK-journalisten som har gjort tv-formidling av stemmekretsresultater, fylkesoversikter, «utjevningsmandater slik situasjonen er akkurat nå» og digitale grafer i alle den politiske regnbuens farger til en kunstform der ordstrøm og kroppsspråk danser seg opp i en høyere, entusiastisk enhet.

— Det er altså sant? Du slutter, rett og slett?

— Jeg fylte 70 år 1. juli og fratrådte formelt 31. juli. Nå har jeg kontrakt fram til valgdagen, og tirsdag 15. september går jeg i pensjon. Hva jeg skal finne på etter det, har jeg ikke tenkt så mye på, men jeg har noen ideer, sier veteranen.

Virtuell verden
Mens NRKs valgnattsjef, Aksel Helgheim, mer enn antyder at Helljesens unike kompetanse nok kan komme til å bli påkalt også i framtida.

— Geir er en av dem i NRK som klarer å gå inn i en virtuell verden, skryter han.

— Valgnatta plasserer vi ham alene foran en grønn vegg i et tomt studio der han bare har selskap av kameraer og skjermer, men for seerne vil det se ut som han er midt i et fargesprakende studio der han forklarer opptellingsresultatene med tall, tabeller og grafer.
Helljesen humrer.

— Jeg har den store fordelen at jeg ikke skjønner teknikken, sier han.

— Men jeg klarer å utnytte det som andre, ikke minst en gjeng fantastiske grafikere, legger til rette for meg. Under sendingen har jeg tre stemmer «på øret» samtidig som jeg snakker — en som forteller meg at nå skal vi dit og dit, en annen som sier hvordan jeg skal forflytte meg i studio og en tredje som kan supplere meg med tilleggsinformasjon. Siden jeg ser meg selv på en skjerm, må jeg tenke speilvendt, og når jeg snakker må jeg henvende meg til den nakne veggen. Vi har utviklet det virtuelle studioet siden 1997, det har bydd på mange morsomme utfordringer og prøvelser for meg.
Egen jakke
— Har du oppdradd noen kronprinser eller kronprinsesser til det virtuelle valgriket ditt?

— Mjoo — jeg har mine tanker. Uansett er det er jo sånn at det alltid vil komme noen som gjør disse tingene bedre, og jeg tror det er viktig at de ikke prøver å herme, men gjør tingene på sin egen måte.

— Og den berømmelige rosa jakka, var det din idé å bruke den?

— Nei. Men jakka er mi og ikke NRKs.

 — Geirs varemerke er at han veldig sjelden går i mørke dresser som så mange andre. Han har en fargerik stil og den prøver vi å ta vare på, forklarer Helgheim. Og legger til, som en virtuell ettertanke:

— Og det kan være utfordrende nok.

SJEKK VÅRT NYE TVPROGRAM (betaversjon):

Vi har sniklansert vårt nye tvprogram. Det er i betaversjon og forbedres kontinuerlig. Sjekk det på www.dagbladet.no/tvprogram
Vi har sniklansert vårt nye tvprogram. Det er i betaversjon og forbedres kontinuerlig. Sjekk det på www.dagbladet.no/tvprogram Vis mer