NY ANNE: Amybeth McNulty spiller Anne Shirley, og R.H. Thomson er adoptivfaren Matthew Cuthbert.
 Foto: NETFLIX
NY ANNE: Amybeth McNulty spiller Anne Shirley, og R.H. Thomson er adoptivfaren Matthew Cuthbert. Foto: NETFLIXVis mer

Det sitrer når de ikoniske røde flettene for første gang skimtes i et togvindu

Anne Shirley er en heltinne av vår tid.

ANMELDELSE: Å lage en ny tv-serieversjon av den kanadiske jentebokklassikeren «Anne fra Bjørkely», er ikke bare å legge hodet på hoggestabben, men å lenke seg fast til den samtidig. Det sitrer, for å bruke heltinnens egne ord, når de ikoniske røde flettene hennes for første gang skimtes i et togvindu i den nye serien.

Anne with an E

4 1 6
13. mai, hele sesongen tilgjengelig
Beskrivelse:

TV-serie

Kanal:

Netflix

«Moderne tematikk, nostalgisk innpakning»
Se alle anmeldelser

Det er nok ikke få popkulturskribenter som på et eller annet tidspunkt har identifisert seg kraftig med den frittalende lesehesten. En ny versjon er dømt til å skuffe noen.

Amerikanske kritikere har kalt «Anne with an E» for en mørk og dyster utgave av den idylliske fortellingen, som mange av oss husker aller best fra tv-skjermen på 80-tallet. Og noen har offet seg om magien som har forsvunnet fra barndommens Bjørkely. Jeg kan ikke si meg helt enig med noen av dem.

Moderne fortelling

L.M. Montgomery skrev totalt seks bøker med Anne Shirley som hovedperson, fra 1908 til 1939, samt flere fra samme univers. «Anne with an E» følger henne det første året hos søskenparet Cuthbert, som adopterer den foreldreløse 11-åringen. Serien er tro mot Montgomerys univers, med sin blanding av varm nostalgi og moderne tematikk. Den feministiske grunntonen («Jenter kan gjøre alt det gutter kan, og mere til!»), karriere versus familie-diskusjonen, og måten vi møter folk som er eller tenker annerledes – alt er relevant i dag også. Og den relevansen har serieskaperne visst å utnytte.

Det er tydelig i episoden der Anne får mensen, og hviske-diskuterer opplevelsen med venninnene: «En kvinnes syklus er full av skam», sier en av dem etter å ha hysjet på henne. «Hvorfor det?», spør Anne, som ikke har hatt den samme normbaserte oppveksten som resten av gjengen. «Hvorfor forstår du aldri noe?» er svaret. Mens vi tenker at Anne forstår mest av alle. Over 100 år senere er mensen fortsatt ganske tabu. Hvorfor det, egentlig?

Billedskjønn verden

VAKKERT: Bjørkely, eller Green Gables på originalspråket, er et undervakkert sted i den nye tv-serien.
VAKKERT: Bjørkely, eller Green Gables på originalspråket, er et undervakkert sted i den nye tv-serien. Vis mer

Joda, det er mørke og dramatiske episoder her: Hjerteskjærende dødsfall, kidnappingsforsøk og ikke minst glimtvise tilbakeblikk til Annes liv før Bjørkely, fylt med mobbing og mishandling. Noe annet ville blitt i overkant idylliserende i 2017.

Men skurkene er sjablonger, og serien for øvrig er full av velmenende voksne som smelter i møte med Annes energi og ukuelige optimisme. Slik sett er det en klassisk, trygg og ganske sentimental familieserie.

Koloritten er også overveiende romantisk: Vi bader i blomster og varme farger, og den nydelige introen er som tatt rett ut av en av Stian Holes bildebøker. Det er en billedskjønn verden å drømme seg inn i, verdt Annes teatralske lovprisninger.

Lesbisk forbilde

Amybeth McNulty spiller henne med en nesten overspent inderlighet. Anne er en intens, men også moderne heltinne: Hun krever sin plass, unnskylder seg ikke, og setter fingeren på idioti som andre bare tar for gitt.

Flere litteraturvitere har tolket Anne-bøkene inn i en skeiv kontekst. Kjærlighetserklæringene til bestevenninna Diana Barry er definitivt ikke underspilt i denne serien, men det er heller ikke spenningen mellom Anne og Gilbert Blythe, som her har blitt nærmest usannsynlig smart og heltemodig drømmeprins.

Men Anne har fått et lesbisk forbilde i gamle Josephine Barry. Når Anne – dramatisk som vanlig – erklærer at hun og den ugifte tanten har til felles at begge klarer seg uten kjærlighet, svarer Miss Barry at hvis hun tror det om seg selv, så ligner de hverandre ikke det minste. Hun er sønderknust etter tapet av sin kvinnelige «sjelevenn».

«Anne with an E» er en historie om kjærlighet i alle former. Mellom (adoptiv)foreldre og barn, søsken, venner, kjærester og gamle ektepar. Anne er kanskje den eneste som går med hjertet utenpå, men kjærlighetstemaet går som en glødende tråd gjennom hele serien.