Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Det sitter langt inne å kritisere sine egne. Sivs oppgjør har kostet

Siv Jensen har slått ned en grensestolpe.

FORTJENER ANERKJENNELSE: Siv Jensens Facebook-innlegg mot hets i sosiale medier fortjener anerkjennelse.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORTJENER ANERKJENNELSE: Siv Jensens Facebook-innlegg mot hets i sosiale medier fortjener anerkjennelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partileder Siv Jensen i Frp publiserte søndag kveld en tekst på sin Facebook-vegg som har skapt enormt engasjement, og som fortjener anerkjennelse. Hun tar et oppgjør med hets og sjikane i sosiale medier, og nevner spesifikt hetsen mot MDG-politiker Lan Marie Bergs ufødte barn, og karakteristikken av statsminister Erna Solberg som «landssviker». I tillegg trekker hun fram truslene og vandaliseringen av justisminister Tor Mikkel Waras hjem, og stemplingen av «folk i og utenfor Frp» som rasister. En kan gjerne si at det bør være selvsagt at landets finansminister skal ta avstand fra slikt. Ser man reaksjonene hos de mange hundre som har kommentert innlegget hennes, skjønner vi likevel at utspillet ikke bare gir støtte og bifall. Det koster henne også betydelige mengder politisk kapital.

Siv Jensen veksler inn noe av sin popularitet i deler av velgermassen, i kampen for et mer skikkelig ordskifte. Det bør flere gjøre, og det bør gjøres oftere. Blant annet av representanter i hennes eget parti. Jensen tar i innlegget også et oppgjør med ordbruken hos politiske motstandere, men det som slår hardest er at Facebook-innlegget kunne leses som en direkte beskjed til deler av partiets velgerbase - og til konkrete partikolleger.

Saken som har fått det til å koke i deler av norsk offentlighet de siste ukene, er Norges tilslutning til FN migrasjonsplattform. En avtale Frp har støttet siden arbeidet med den begynte høsten 2016, men som partiet nå har vendt seg mot - i takt med at kritikken har vokst. Kuvendingen har ikke roet stemningen. Forrige uke anklaget nestlederen av Arendal Frp Erna Solberg for landssvik, på statsministerens egen Facebook-vegg. Innvandringspolitisk talsperson Jon Helgheim i Frp fulgte opp med å uttrykke forståelse for anklagen, og sa til denne avisa: «Vi må slutte å gå etter folk på grunn av ord og vendinger. Jeg forstår at folk er frustrerte.»

Det sitter langt inne å kritisere sine egne. Jensen har gjort det Helgheim ikke var i stand til å gjøre. Hun gjør det også med en begrunnelse som står seg: den offentlige debatten kan gjerne være hard, men den må kunne føres uten stempling eller sjikanere. Det ødelegger det offentlige ordskiftet, moderate stemmer trekker seg unna og forsterker ytterligere polarisering. Siv Jensens har med sitt innlegg slått ned en grensestolpe. Det forplikter, både henne selv og rollen hun har som partileder. Det er ingen motsetning mellom et tydelig politisk prosjekt, og å føre en saklig debatt. Det hviler et spesielt ansvar på partiledere å gjøre oppmerksom på det.

Dagbladet presiserer: I en tidligere versjon av denne teksten sto det at lederen i Arendal Frp kom med landssvik-anklager mot Erna Solberg. Det riktige skal altså være at dette kom fra nestlederen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!