I SKYGGEN AV SNOWDEN: Julian Assange ble intervjuet på South by Southwest-konferansen i Texas, via Skype. Foto: Jan Omdahl
I SKYGGEN AV SNOWDEN: Julian Assange ble intervjuet på South by Southwest-konferansen i Texas, via Skype. Foto: Jan OmdahlVis mer

- Det sivile samfunnet invaderes og militariseres

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange snakket fra sitt asyl i London.

AUSTIN, TEXAS (Dagbladet): Etter at varsleren Edward Snowden sto fram med sine sjokkerende avsløringer av den omfattende overvåkingsvirksomheten til USAs National Security Agency (NSA), er det blitt stillere om den allerede omstridte Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange.  

Men i dag dukket han opp på South by Southwest (SXSW)-konferansen i Austin, Texas, rockbransjetreffet som rant ut over sine bredder og ble et av verdens viktigste møtesteder for innovatører, kremmere, kreatører og assorterte bullshitartister innenfor musikk, internett og film.

Assange var dog bare til stede i virtuell utgave via Skype, i et videointervju på en temmelig vaklevoren linje fra hans ufrivillige diplomatiske asyl i Ecuadors ambassade i London.

- Det er all signalspaningen rundt ambassaden som gjør nettet ustabilt, sa Assange. Det var uklart om han spøkte.

Ved siden av et enormt antall fordrag, seminarer og paneldebatter om hvordan nettet skal fortsette å forandre verden, er overvåking og personvern et dystert gjennomgangstema under årets konferanse. Et nøkkeltema er hva teknologene selv kan gjøre for å ta nettet tilbake fra overvåkerne. Men journalister og varslere florerer også. Ved siden av Assange snakker blant andre Edward Snowden via satelitt fra Moskva på mandag, mens hans mediesamarbeidspartner Glenn Greenwald intervjues fra Brasil.

Men først ut var altså Wikileaks-grunnleggeren, som møttes med applaus fra en nesten fullsatt konferanssesal. Den 42-årige australske journalisten, dataprogrammereren, internettaktivisten og hackeren har sittet i asyl i Ecuadors ambassade i London siden 2012, med en arrestordre fra svensk politi hengende over hodet i forbindelse med etterforskningen av flere påståtte tilfeller av seksualforbrytelser mot to kvinner i Sverige. Den engelske regjeringen har sagt den vil utlevere ham så fort han beveger seg utenfor ambassadens område, så Assange reiser ingen steder.

Men det er ikke bare svenskene som vil ha tak i Assange. Sist vi hørte fra ham var i februar, da WikiLeaks sendte ut en pressemelding om at Assange og Wikileaks angivelig står på samme «manhunting target list» som flere terrormistenkte al-Queda-medlemmer. Det var Edward Snowden som skulle sitte på dokumenter som skulle bevis hvordan USA og Storbritannia har spionert på Wikileaks. Via Skype kommenterer Assange det siste årets dramatiske avsløringer:

- Snowden-avsløringene førte til at alle ble oppmerksomme på det som foregår. Da ble spørsmålet hvordan internett, kanskje menneskehetens viktigste frigjøringsverktøy, i stedet ble dette verktøyet for overvåking utenfor demokratisk kontroll.

- Internett og samfunnet ellers har smeltet sammen. Derfor er overvåkingen og sensuren i realiteten en militarisering, en invasjon, av det sivile samfunnet, sier Assange.

At ingen i NSA eller det amerikanske statsapparatet har fått sparken eller er blitt satt under etterforskning etter Snowdens avsløringer, viser ifølge Assange at Obama-administrasjonen ikke tar problematikken seriøst, eller ikke våger å angripe den:

- Det viser den reelle makten til «den dype staten», til etterretningsmiljøene og de militære kontraktørene. Vi snakker om miljøer helt utenfor statlig kontroll.

- Det er en postmoderne maktmodell, en flytende amalgam av ulike byråer, institusjoner og private selskaper som har vokst og utviklet seg uten at noen har merket det. Det er en ny totalitariansime; totalitært fordi overvåkingen er total, sier Assange, i sitt pussige, avflatede tonefall med mild australsk aksent.

Det kan se ut som kontroversene rundt Assanges person, sammen med Snowden-avsløringene og etableringen av miljøet rundt journalist Glenn Greenwald, kan ha bidratt til en viss marginalsiering av organisasjonen Wikileaks. Men Assange lover nye avsløringer:

- Ja, det er viktig materiale på gang. Men vi vil ikke gi noen tidsrammer. Bare det å hente inn kommentarer i forkant fra miljøer det lekkes fra, kan være problematisk. Å gi mektige orgsansisjoner denne typen forhåndsvarsler, gir dem bare muligheten til å forberede hvordan de kan motspinne.

Ingen samtidig imøtegåelse her, nei. Slik snakker en mann som tenker mer som aktivist enn som journalist, og kanskje er det nettopp i denne typen holdninger man finner noe av forklaringen på at Edward Snowden gikk til Glenn Greenwald, og ikke til Wikileaks. 

Wikileaks-grunnleggeren virker åpen på at andre miljøer enn Wikileaks er blitt minst like viktige. Han nevner at bare omlag en prosent av Snowden-materialet er lekket, og trekker fram The Intercept, Glenn Greenwalds nettsted for undersøkende journalistikk med fokus på internett, personvern og overvåking. The Intercept er finansiert av eBay-grunnlegger Pierre Omidyar, og Assange mener dette viser at den rike industrialisten må gå journalistiske omveier for å utøve makt;

- Han er en mann som har råd til å gjøre det han vil, som donerer til kongressen og hyrer private etterforskere. Men selv ikke folk med åtte milliarder dollar er frie lenger. Selv amerikanske industrialister stinne av cash mangler innflytelse, om de ikke er en del av det nye, militariserte overvåkingskoplekset.

- Den sanne naturen til disse institusjonene og maktstrukturene er skjult i en tåke. Når en av disse avsløringene kommer, letter tåken litt, sier Julian Assange.

I ASYL: Julian Assange snakker til media fra et av den ecuadorianske ambassadens vinduer i 2012. I dag ble han intervjuet på South by Southwest-konferansen i Austin, Texas, via Skype. Foto: AFP/SCANPIX
I ASYL: Julian Assange snakker til media fra et av den ecuadorianske ambassadens vinduer i 2012. I dag ble han intervjuet på South by Southwest-konferansen i Austin, Texas, via Skype. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer