Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det skal bli enklere å lage norsk kvalitetsfilm

Regissører i pengenød bør ikke bekymre seg, sier NFI.

VILLE KANSKJE IKKE FÅTT STØTTE: Filmen Her er Harold, med Bjørn Sundquist i hovedrollen ville ikke vært garantert filmstøtte med Widveys nye regler. Men filmen kunne bedt om fritak fra regelen, og trolig forventet å få søknaden innvalget.
VILLE KANSKJE IKKE FÅTT STØTTE: Filmen Her er Harold, med Bjørn Sundquist i hovedrollen ville ikke vært garantert filmstøtte med Widveys nye regler. Men filmen kunne bedt om fritak fra regelen, og trolig forventet å få søknaden innvalget. Vis mer

(Dagbladet): På mandag kunne Dagbladet avsløre at kulturminister  Thorhild Widvey (H) ønsker å skjerpe kravene til norsk film.

For å få den viktige etterhåndsstøtten skal en film nå måtte vise til 35 000 solgte kinobilletter. 

Den nåværende grensa er på 10 000, og enhver film som når den milepælen er garantert statlige støttepenger.

Bekymringer Nyheten om at den grensa nå mer enn tredobles vekker bekymring blant mange norske filmskapere: De frykter at det vil bli nær sagt umulig å lage kvalitetsfilm i Norge med Widveys nye regler. 

- Faren med dette er at det vil gå utover film som ønsker å ta kunstneriske sjanser, sa regissør Eskil Vogt, som laget suksessfilmen «Blind». 

Vogt er i tvil om han hadde våget å lage sin film med de nye reglene. 

- Dersom tanken er å få inn mer private penger i norsk film tror jeg det vil virke mot sin hensikt, fordi det gjør det vanskeligere for en investor å få igjen investeringene sine, mener filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen. 

- En brukbar, kommersiell film vil alltids kunne skrangle sammen et kinobesøk på 10 000. 35 000 er noe helt annet, mente filminvestor Stig Haug.

- Frykt ikke Disse bekymringene er grunnløse, mener Sveinung Golimo, avdelingsdirektør ved Norsk filminstitutt (NFI). 

- De nye reglene vil gjøre det lettere, ikke vanskeligere, å lage kvalitetsfilm i Norge. Det er ingenting å frykte, sier han. 

I regjeringas nye støtteregler for norsk film er det innbakt en mulighet til å søke om å fritak fra regelverket. Slik kan en film få statsstøtte uten å nå besøkskravene, bare den regnes som god nok av NFI. 

Ikke helt i mål - Hensikten er å sørge for at mindre statlige filmpenger går til filmer som verken er spesielt populære eller spesielt gode, forklarer Golimo Golimo og påpeker at Vogts «Blind» er en film som mest sannsynlig ville fått et slikt unntak. 

- Filmskapere etterlyser forutsigbarhet i kunstkriteriene NFI skal dømme dem etter? 

- Der er vi ikke helt i mål. Det er klart at vi må finne en løsning som ivaretar kontuiniteten for filmbransjen, sånn at man fortsatt våger å lage ambisiøse filmer, svarer Golimo. 

LOVER FORTSATT KVALITETSFILM: Sveinung Golimo ved NFI (t.v), her med John M. Jacobsen fra Filmkameratene.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
LOVER FORTSATT KVALITETSFILM: Sveinung Golimo ved NFI (t.v), her med John M. Jacobsen fra Filmkameratene. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer