Det skal bli vanskelig å glemme kulturåret 2017

Antiheltenes år.

Mange hatter: Han sprenger ting, har flere tv-programmer, selger kondomer og Lothepils. Man slipper ikke unna Lothepus når kulturåret skal oppsummeres. Foto: NTB/Scanpix
Mange hatter: Han sprenger ting, har flere tv-programmer, selger kondomer og Lothepils. Man slipper ikke unna Lothepus når kulturåret skal oppsummeres. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kulturåret 2017 begynte med et rop om hjelp. Kamuflert som en hyllest til vafler og brunost. Kulturminister Helleland var bekymret for mangelen på melkesjokolade i det norske hus og fikk sporenstreks hjelp fra partikollega Torbjørn Røe Isaksen. Kunnskapsministeren var pedagogisk, han ville katalogisere, nummerere, lage en norsk kulturkanon. Slik at Linda ikke mistet oversikten. Han fikk nei. Siden har Linda stadig vært på glattisen når hun har snakket om kultur.

Heldigvis skiftet Norge raskt fokus fra vafler til Lothepus. Det er ingen som sier «Hvem faen er Lothepus» nå lenger, nei. Mannen som stakk av med den første «Farmen kjendis»-seieren ble forrige uke kåret til Årets medienavn 2017 av nettstedet Kampanje. At 2017 skulle bli antiheltenes år ble åpenbart allerede i januar.

Odd Nerdrum ble benådet av kongen i statsråd. Karl Ove Knausgård kuraterte Edvard Munch til stor publikumssuksess. Bjarne Melgaard fikk kanskje lov til å bygge sitt dødshus likevel. Mens konspirasjonsteoretiske Leif i tv-serien «Valkyrien» var av en eller annen grunn mer opptatt av strømnettet enn overgangen fra FM til DAB. Enigheten om at FM-slukkinga er noe herk var for øvrig like samlende som langrenn i 2017.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.