«Det skal komme et kristendomsfritt Norge»

Anders har studert norske black metal-tekster.

(Dagbladet.no):- Selv om det er Norges fremste musikkeksport, er black metal et veldig fremmed fenomen vi ikke helt tar til oss, sier Anders Holstad Lilleng (26) til Dagbladet.no.

Norsk black metal har blitt studert fra et psykologisk, sosiologisk, pedagogisk og religionshistorisk standpunkt, men ingen har tatt for seg tekstene. Før Anders bestemte seg for å gjennomføre sin masteroppgave i nordisk, som en analyse av tekstene til det norske black metal-bandet Enslaved.

Anders har konsentrert seg om å tolke verdensoppfatningen tekstforfatter Grutle Kjellson formidler gjennom tekstene.

Ragnarok

- Det som er med Enslaved er at de ikke bruker Satan som motstanderen til kristendommen, de bruker norrøn mytologi. Gjennom oppgaven tolker jeg det som om de norrøne kreftene ligger og ulmer i samfunnet. Kristendommen vil til syvende og sist bli ryddet av veien gjennom en åndelig kamp. Ragnarok ligger foran oss, sier Anders og fortsetter:

- Fordi kristendommen på en måte skal være god, blir mytologien det onde. Eller, man bruker ikke begrepet ondskap på samme måte som i kristendommen, det går mye ut på at det er en kamp mellom det gode og onde i mennesket. Menneskesinnet er i spenn fordi kristendommen har kommet inn, samtidig som vi har vårt opphav i jotunblod, forteller Anders.

Naturtilstand

Han mener at ideen om en norrøn naturtilstand er framtredende i norsk black metal.

NORRØNT: Enslaved bruker norrøn mytologi framfor Satan, når de skal skape en motsats til kristendommen. Foto: Scanpix
NORRØNT: Enslaved bruker norrøn mytologi framfor Satan, når de skal skape en motsats til kristendommen. Foto: Scanpix Vis mer

- Tekstene sier at kristendommen er noe som har kommet brutalt inn i Norge - og den vil snart bli ryddet av veien, sier han.

Anders forklarer at tekstene beskriver en virkelighetsoppfatning der den norrøne fortiden representerer gullalderen, nåtiden er kaoset og det en gang i framtiden skal komme en ny gullalder.

- Grutle har to fiender i tekstene sine, den ene er kristendommen i seg selv. Kristendommen skal sikre livet etter døden, mens hedendommen er opptatt av livet her og nå. Den andre er den feige niding, han som har underkastet seg kristendommen og brakt skam over familien, sier Anders.

Han mener at selv om tekstene på mange måter beskriver en idealtilstand, kommenterer de også dagens samfunn. Noe som er galt må fikses.

- Tekstforfatteren oppfatter den ordenen som er nå er en illusjon. Det som skal komme er det kristendomsfrie Norge. Det er jo litt rart, Norge er jo forholdsvist avkristnet, men likevel bygges denne fienden.

Ikke enig

Grutle Kjellson i Enslaved har lest oppgaven til Anders, han syntes det var interessant at noen gadd å bry seg om tekstene til bandet, men var ikke helt enig i alle konklusjonene.

- Han mente jeg hadde rett i noe, men ikke alt. Men det er jo slik at jeg bryr meg om hva tekstene uttrykker, mens han tenker intensjon. Jeg tror det norske black metal-miljøet kommer til å få noen aha-opplevelser i årene framover, når man blir satt under lupen kommer det fram mye man selv ikke har tenkt på, sier Anders Holstad Lilleng.

Anders Holstad Lilleng har skrevet masteroppgave i nordisk om tekstene til Enslaved.